Els espais verds i una menor contaminació milloren la vida de les persones amb malalties respiratòries

Un estudi d’ISGlobal amb 400 pacients relaciona les polítiques urbanes amb la MPOC


La contaminació atmosfèrica i la llunyania d'espais verds o masses d'aigua afecten negativament a la salut i la qualitat de vida dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), segons un nou estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Els resultats de l'estudi, realitzat amb més de 400 pacients, subratllen la necessitat d'implementar polítiques urbanes que millorin la qualitat de vida de les persones amb malalties respiratòries. Els resultats es publiquen poc abans que se celebri el Congrés de la European Respiratory Society d'aquest any, que es durà a terme virtualment entre el 5 i 8 de setembre.

La qualitat de vida relacionada amb la salut s'ha convertit en un dels paràmetres més importants per mesurar la progressió de la MPOC. “Se sap que diversos factors clínics i psicològics poden influir en aquest paràmetre, però s'ha investigat poc sobre l'efecte de factors ambientals”, explica Judith Garcia-Aymerich, investigadora d'ISGlobal i coordinadora de l'estudi.  Per això, Garcia-Aymerich i el seu equip van avaluar, per primer cop, la relació entre la qualitat de vida relativa a la salut i diversos factors ambientals en més de 400 pacients amb diferents graus de MPOC clínicament estable, des de moderada a greu.

Els pacients, de l'àrea de Barcelona, van fer un test d'avaluació de MPOC i van contestar un qüestionari clínic. L'equip investigador va determinar l'exposició residencial de cada pacient a contaminants de l'aire, soroll per trànsit, temperatura a nivell de terra, i proximitat a espais verds o masses d'aigua.

Van trobar que alts nivells de NO2 i absorbància de PM2,5 es relacionaven amb pitjors resultats en l'avaluació i el qüestionari en general, alhora que una distància més gran d’espais verds o blaus es va associar amb pitjors resultats en la part del qüestionari relativa a la salut mental. “Això podria explicar-se per l'efecte restaurador que tenen els espais verds i blaus, encara que també podria ser conseqüència de la quantitat més gran d'activitat física que propicien”, ha apuntat Subhabhatra Moitra, primer autor de l'estudi.

L'equip investigador admet que, en tractar-se d’un estudi transversal (i no longitudinal), no es pot demostrar una causalitat i que caldrà fer altres estudis per entendre millor la contribució de cada tipus de contaminant. “Tanmateix, la recerca, realitzada per primera vegada en una població mediterrània, aporta evidència de què la contaminació de l'aire (particularment per NO2 i sutge) i la llunyania d'espais verds o blaus afecta de manera negativa a la qualitat de vida relativa a la salut en pacients amb MPOC”, diu Garcia-Aymerich.

Així, aquests resultats poden ajudar el col·lectiu mèdic a millorar la qualitat de vida dels pacients amb MPOC, per exemple, recomanant-los d’evitar zones de trànsit de vehicles o d’apropar-se tant com puguin a zones verdes o blaves, apunta l'estudi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article