‘Que marxi l’endometriosi’, la marxa solidària per visibilitzar la malaltia

Una de cada deu dones al món té endometriosi, un trastorn crònic que no té tractament i incideix directament sobre la fertilitat


Una de cada deu dones al món té dendometriosi, una malaltia crònica amb una incidència creixent i que, malgrat això, és un trastorn poc conegut, del qual es té poca informació. Amb l’objectiu de conscienciar i visibilitzar aquesta malaltia, neix la marxa solidària ‘Que marxi l’endometriosi’. Es tracta de la primera edició d'aquest esdeveniment que tindrà lloc aquest diumenge a l'espai esportiu La Campa (La Taxonera), a Barcelona.

“Hem optat per la marxa perquè entenem que una prova atlètica porta a un perfil molt ampli de la població. Proposem que les persones que participin “marxin” uns metres, entre 300 i 1.000. Encara que ens hem posat com a objectiu cobrir 1.000 quilòmetres, el principal objectiu és donar visibilitat a la malaltia i recollir fons per a la recerca. A partir de les nou del matí aniran marxant diferents persones. Se sumaran els quilòmetres recorreguts entre totes les persones que participin. L’esdeveniment està obert a totes les edats i condicions”, comenta Núria Osorio, presidenta de l’Associació Endodance.

L’endometriosi té una incidència creixent i es calcula que la pateixen més de 175 milions de dones al món. “Volem que sigui la primera de moltes edicions més i que la rova es consolidi per donar visibilitat a una malaltia que afecta a més de 175 milions de dones en el món”, explica Lorena Martínez, presidenta d’Endocat.

L’esdeveniment compta amb el suport de la Fundació Clínic de Barcelona i els beneficis es destinaran íntegrament a la recerca biomèdica sobre endometriosi que duu a l’Hospital Clínic de Barcelona.

L’organització de la marxa solidària ha estat possible gràcies a l’Associació de festes Taxonera -Más Falcó -Penitents, l’Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya (Endocat), Endodance ballem per l’endometriosi, una associació que treballa per la sensibilització de l’endometriosi a través de les arts. La inscripció a la marxa solidària té una aportació mínima de cinc euros i s’han de realitzar en línia, abans d’anar-hi.

A més, en aquesta primera edició ja han mostrat el seu suport nombroses persones del món de la cultura, l’esport i la comunicació, com la model Judit Mascó, l’artista i presentador Quim Masferrer, la cantant Lucrecia, l’exjugador del FCB Xavi Hernández o l’actor i director Santiago Segura.

Els símptomes més comuns de l’endometriosi són menstruacions doloroses, dolor pelvià, dolor durant o després de les relacions sexuals, infertilitat. Diagnosticar-la no és senzill i es pot allargar fins a una mitjana de nou anys, a causa de la poca conscienciació i per la falsa creença que el dolor de la regla és normal. Aquesta malaltia arriba a minvar significativament la qualitat de vida de les dones que la pateixen.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article