Crida des de les residències: es necessiten un miler d’infermeres i solucionar la desocupació dels centres

La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials demana recuperar el ritme de sortides tot i que reconeix la “incertesa” del nou curs

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ha reclamat incorporar un miler d'infermeres i solucionar la desocupació dels centres, que actualment és d’entre un 15 i un 20%. El nou curs comença marcat per la "incertesa" de la Covid-19, i Pascual ha tornat a remarcar “l’abans i el després” que suposa la vacunació. Tot i això, ha reiterat que cal fer-la obligatòria entre els treballadors sanitaris i d'atenció a persones dependents, així com la necessitat d'una tercera dosi entre els residents. Pascual ha confiat a recuperar la normalitat “de manera progressiva” i ha apostat per recuperar la freqüència en les entrades i sortides.

Segons Pascual, la manca de personal i la desocupació dels serveis són els reptes fonamentals del sector els mesos vinents. I és que la presidenta de l’associació ha reconegut que és molt difícil trobar persones que vulguin treballar en els serveis assistencials, situació que s'agreuja en determinats perfils, sobretot en infermeria. Segons els darrers baròmetres d'ACRA, entre el 69% i el 92% dels centres necessiten infermeres.

L'organització ha fet arribar al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions la necessitat d'un miler d'infermeres, però és conscient que això no se solucionarà de forma immediata, i per això ha demanat al Govern que busqui alternatives. Entre aquestes, ha situat la reestructuració d'una cartera de serveis socials que permeti introduir nous perfils professionals, donar flexibilització i treballar per ràtios globals.

Pel que fa a la desocupació dels centres, l'ACRA ha explicat que abans de la pandèmia la desocupació a les residències era del 3%, mentre que ara es mou entre el 15 i el 20%. La situació empitjora als centres de dia, ja que els integrats a una residència encara estan tancats. En els autònoms, la desocupació pot arribar al 45%. Davant d'aquesta situació, Pascual ha afirmat que és el moment d'obrir-se, recuperar la normalitat, la interacció amb l'entorn comunitari i que les entrades i sortides es produeixin amb la freqüència prèvia a la pandèmia, tot i que prenent totes les mesures de seguretat necessàries.

Per últim, ha demanat una revisió del model del sector que doni més protagonisme a l'ajuda a domicili i la teleassistència i que permeti una visió “menys institucional”. També ha demanat incorporar un mòdul específic per poder atendre les persones en situació de final de vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article