Els professionals de salut de la presó Puig de les Basses organitzen activitats per sensibilitzar sobre el suïcidi

El programa va dirigit tant als interns com al personal del centre penitenciari


Els equips de salut mental de l'Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona) del centre penitenciari Puig de les Basses, juntament amb el Departament de Justícia, han impulsat una setmana d'activitats per sensibilitzar sobre el suïcidi.

El programa, que està dirigit a les persones internes i també a treballadors del centre, engloba un conjunt d'activitats esportives, sanitàries i informatives, amb què els professionals busquen parlar del suïcidi i de les circumstàncies que l'envolten per tractar temes com l'estigma, els mites o les persones supervivents. La iniciativa, que compta amb el suport del Departament de Justícia, vol oferir als participants eines per prevenir-lo.

Les jornades van començar aquest dilluns amb una triatló que es farà cada dia fins divendres, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. Abans de començar l'activitat, els professionals de salut faran a cada participant una monitorització de les constants vitals i una valoració del seu estat emocional i del grau de coneixement sobre les falses creences entorn al suïcidi. En acabar la prova se'ls tornarà monitoritzar i avaluar per indicar si cal o no cap tractament mèdic.

L'objectiu és comprovar si hi ha canvis significatius a nivell físic després de l'activitat en base a la prevenció de malalties físiques i si la pràctica de l'exercici afecta directament a les seves emocions.

Un problema de salut pública a Europa

Segons les últimes dades publicades per l'INE, l'any 2019, 3.671 persones van morir per suïcidi a Espanya, el que suposa un augment respecte a 2018, any en què la xifra es va elevar a 3.539 persones. Segons les dades de l’INE, de les persones mortes per aquesta causa, 2.771 van ser homes i 900 van ser dones. Per edat, el major nombre de defuncions es va produir en la franja dels 30 als 39 anys, seguida per la franja de 50 a 54 i de 45 a 49 anys.

El suïcidi és el major problema de salut pública a Europa, amb una taxa de prevalença de 11,93 per 100.000 (a Espanya la taxa és menor, de 7,79). A nivell mundial, cada any se suïciden gairebé un milió de persones, 800.000 segons l'OMS. Per cada persona adulta que decideix suïcidar-se, possiblement 20 més ho han intentat, i cada suïcidi afecta íntimament a el menys a sis persones més.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article