El sobrepès i l’obesitat infantil es van reduir lleugerament a l’Estat espanyol entre 2005 i 2017

Un estudi realitzat a més de dos milions d’infants identifica que l’obesitat va augmentar a les àrees urbanes més desfavorides


Els nivells de sobrepès i obesitat van disminuir de 2005 a 2017 a tots els grups d’edat i sexe, segons un estudi de la Fundació per la Recerca Jordi Gol (IDIAPJGol) que ha analitzat dades de 2,5 milions de menors d’edat de vuit territoris de l’Estat espanyol, entre els quals Catalunya.

Això no obstant, l'Estat segueix tenint un dels nivells més alts de sobrepès i obesitat infantil d’Europa, amb una mitjana del 5% al 10% més que d’altres països. L’estudi també va identificar que els infants d’entre sis i set anys són els més vulnerables a desenvolupar sobrepès o obesitat.

A més, l’estudi conclou que l’obesitat va augmentar, en general, en infants des dels dos anys fins assolir el seu punt màxim als set anys en les nenes i a nou anys en els nens.

La recerca també ha evidenciat que els nens tenien nivells de sobrepès i obesitat més alts que les nenes en les vuit comunitats autònomes. En concret, els nens de Múrcia són els que han presentat majors nivells de sobrepès i obesitat.

Les diferències per sexe podrien explicar-se per molts mecanismes, com la composició corporal, les hormones, les diferències en els nivells d’activitat física i les pressions i expectatives socials de gènere, tal com apunten els autors de l'estudi.

Per una altra banda, en infants d’entre sis i 11 anys, els nivells d’obesitat es van reduir d’un 19,5% el 2005 a un 17,6% el 2017. A més, en la població d’entre dos i cinc anys, la disminució de la obesitat va ser del 30%, sent aquest el grup d’edat amb un descens més pronunciat a totes les comunitats.

Les conclusions també apunten que les taxes de sobrepès i obesitat es redueixen, en general, amb l’arribada a l’adolescència, probablement pels canvis hormonals i físics que aquesta implica.

En un estudi previ amb dades de només Catalunya es van observar resultats semblants. Això no obstant, aquest estudi va identificar que el sobrepès i la obesitat infantil van augmentar a les àrees urbanes més desfavorides i en infants de nacionalitats no espanyoles.

A les zones de menor nivell socioeconòmic, els nivells de sobrepès o obesitat van augmentar lleument, mentre que en les àrees més riques va haver una reducció important, augmentant així la desigualtat. Entre els anys 2006 i 2016, la prevalença d’obesitat es va reduir en un 15,8% en les nenes de 6-11 anys que vivien en zones amb major nivell socioeconòmic però, en canvi, va augmentar en un 7,3% en les zones més desfavorides.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article