L’alumnat que es quedi sense plaça d’FP haurà d’estudiar a distància

Educació obre un període extraordinari de matriculació amb més de 6.500 places de grau mitjà i permet la matriculació il·limitada a l’Institut Obert de Catalunya per fer front a la demanda


El Departament d'Educació aposta per la formació a distància per fer front a l'augment de la demanda als cicles formatius de grau mitjà. A la roda de premsa d'inauguració del curs 2021-2022, el conseller Josep González-Cambray ha anunciat que s'obrirà una segona convocatòria de matriculació extraordinària per a la Formació Professional (FP), amb més de 6.500 places disponibles en graus mitjans, i també s'habilitaran places de manera il·limitada a l'Institut Obert de Catalunya (IOC), especialment per als cicles més sol·licitats.

En total s'obriran 68 nous grups als cicles formatius de grau mitjà, 60 que es van incrementar al juliol i 8 més que s'han anunciat aquest dimecres, que representen prop de 4.479 places noves. A més, si es tenen en compte les més de 2.000 places que van quedar vacants al període de preinscripció, hi haurà al voltant de 6.600 places disponibles als cicles formatius de grau mitjà a aquesta convocatòria extraordinària.

Els alumnes que es van quedar fora en el primer procés d'inscripció tindran prioritat en aquesta matriculació extraordinària, mentre que aquells que es queden sense plaça tot i aquest augment podran matricular-se als estudis desitjats a l'IOC. González-Cambray ha insistit en el fet que “cap alumne que vulgui cursar estudis en cicles formatius de grau mitjà es quedarà sense plaça” i que la formació a distància servirà per fer front, sobretot, a aquells cicles més sol·licitats, com són el de cures auxiliars d'infermeria i el de sistemes microinformàtics i xarxes.

Segons el conseller d'Educació, amb aquesta aposta per la formació a distància s'equilibra l'oferta i la demanda en els cicles formatius de grau mitjà, tot i que al voltant de 14.000 persones es van quedar sense plaça a l'oferta inicial i ara només hi haurà prop de 6.600 places disponibles a la formació presencial. Això sí, per fer front a aquesta matriculació il·limitada a la formació en línia, González-Cambray ha acceptat que s'haurà d'incrementar la plantilla de l'IOC per poder donar seguiment a tot l'alumnat que aposti per aquesta via d'estudis.

Pel que fa als cicles de grau superior, també hi ha hagut un excés de demanda. Tot i això, hi ha hagut més de 4.000 alumnes que no s'han matriculat tot i tenir plaça i per aquest motiu el conseller ha considerat que l'oferta i la demanda s'acabaran equilibrant sense haver d'incrementar les places. González-Cambray també ha anunciat que es faran canvis en el procediment de matriculació i s'avançarà el calendari de preinscripció de cara al curs 2022-2023, per tal d'augmentar l'oferta, la demanda i adaptar-se a les necessitats del mercat laboral.

Oferta insuficient, segons CCOO

Des del sindicat CCOO consideren que és “molt insuficient” l'oferta de nous grups d'FP que ha anunciat el Departament d'Educació aquest dimecres. La secretaria general de la Federació d'Educació de CCOO, Teresa Esperabé, ha explicat que calien prop de 880 nous grups de grau mitjà per fer front a l'augment de la demanda, segons els càlculs del sindicat.

A més, Esperabé ha deixat clar que, tot i que valoren molt positivament l'obertura de places il·limitades a l'IOC, l'ensenyament a distància “s'aconsella només per a aquelles persones que tenen hàbits d'estudis autònoms” i que hi ha molts alumnes que necessiten un acompanyament i una presencialitat que l'IOC no els hi pot oferir.

“Han tingut temps per revertir aquesta situació i fer una oferta molt més gran. Esperem que s'ho replantegin i ofereixin més grups d'FP. Molt jovent, especialment el més vulnerable, es quedarà al carrer”, assenyala la secretaria general de la Federació d'Educació de CCOO. El sindicat s'ha manifestat aquest dimecres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar les mancances de l'educació i reclamar un increment del pressupost fins al 7% del PIB.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article