Las Kellys aconsegueixen els fons per a la seva central de reserves

El sindicat de cambreres de pis de Catalunya qualifica la campanya de micromecenatge com a “èxit rotund” i busquen arribar als 90.000 euros a finals de setembre


El sindicat de cambreres de pis Las Kellys Catalunya ha aconseguit els diners que necessitaven per tirar endavant la seva iniciativa d'una central de reserves d'hotels que respecten els drets de les treballadores de neteja. No només han recaptat els 60.000 euros que es posaven com a objectiu mínim a la seva campanya de micromecenatge, sinó que estan a punt d'arribar als 90.000 euros, quan encara queda poc menys d'un mes pel final de la segona ronda de finançament.

“La campanya ha sigut tot un èxit rotund i indiscutible. És una central de reserves que pot ajudar a marcar un canvi de fonaments i crec que és l'única manera d'aconseguir els objectius que ens plantegem, que són un turisme ètic i lligat a un segell de qualitat que asseguri que es compleix el conveni sectorial i la llei”, assegura la presidenta del sindicat, Vania Arana.

Ara el següent pas per aconseguir tirar endavant la central de reserves és, per un costat, que l'equip d'enginyers desenvolupi l'aplicatiu web i mòbil, mentre que, al mateix temps, les membres i l'equip jurídic del sindicat s'encarreguen de crear els protocols d'implementació del segell de qualitat de Las Kellys.

Per fer això últim, Arana explica que es reuniran amb els hotels que vulguin participar en la plataforma per assegurar-se que compleixin amb tots els requisits del segell de qualitat, com la no externalització ni subcontractació de les cambreres de pis i el compliment de la llei de prevenció de riscos laborals i del conveni col·lectiu del sector de l'hostaleria i el turisme, entre altres exigències.

La presidenta del sindicat assenyala, a més, que també ajudaran a aquells establiments que no compleixin amb tots els requisits del segell de qualitat, però que vulguin participar en la central de reserves, perquè puguin adaptar-se. “Ens han escrit ja hotels petits i de turisme rural, tant de Catalunya com de fora”, destaca Arana, que també afirma que algunes d'aquestes empreses han mostrat el seu compromís per canviar la seva forma de treballar en aquells punts del segell de qualitat que encara no compleixen.

L'objectiu és poder incloure a la central de reserves hotels de diversos indrets de Catalunya i l'Estat espanyol. Tot i això, Arana deixa clar que la iniciativa tirarà endavant independentment dels establiments que aconsegueixin reunir a la plataforma.

Un segell de qualitat sense les administracions

Qui no ha trucat Las Kellys encara arran de la campanya de micromecenatge han estat les administracions públiques, tot i que el motiu que les va empènyer a tirar endavant la iniciativa va ser la manca de desplegament del segell de qualitat que va impulsar el sindicat i que el Parlament de Catalunya es va comprometre a tirar endavant l'any 2018.

Arana explica que des de llavors s'han reunit diversos cops amb representants del departament de Treball, sense rebre cap mena de previsió per la posada en marxa del segell de qualitat. Fonts del departament aclareixen que ells van traslladar la demanda concreta del segell de qualitat al Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que és “l'espai estable de concertació i diàleg social amb sindicats i patronals”, però aquest no va acceptar la proposta “perquè no hi havia consens entre tots els agents socials”.

Segons la presidenta del sindicat, aquesta negativa podria estar relacionada específicament amb el punt del segell de qualitat que exigeix que les cambreres de pis estiguin contractades directament pels establiments i no subcontractades o externalitzades. No obstant això, des del departament recorden que aquests aspectes com la subcontractació “són possibles amb la legislació actual” i a més “no són competència de la Generalitat”.

“El nostre Departament ja ha manifestat en diverses ocasions que cal regular la subcontractació de treballadors, igual que revertir molts altres aspectes de la reforma laboral”, apunten fonts de Treball. La presidenta del sindicat, però, subratlla que la legislació actual permet l'externalització només d'aquells serveis que no són essencials per a l'activitat de l'empresa, mentre que des de Las Kellys consideren que la seva feina sí que és essencial per al desenvolupament de l'activitat hotelera.

El sindicat demana la jubilació anticipada

Des del departament insisteixen en el fet que s'han reunit amb Las Kellys en diverses ocasions, “com a mínim una desena”, i que ho tornaran a fer aquest setembre per conèixer les seves reivindicacions i acordar “continuar treballant en la línia de la prevenció de riscos laborals i en la de la Inspecció de Treball quan no es compleix la normativa”.

En aquest sentit, afirmen des de Treball que “s'ha donat compliment en tot allò referent a la prevenció de riscos laborals d'aquest col·lectiu de treballadores, especialment pel que fa a treballs repetitius que poden provocar lesions dorsals esquelètiques”. Davant d'aquestes conseqüències per a la salut de les treballadores, Arana destaca que des del sindicat volen que es permeti la jubilació anticipada de les cambreres de pis, ja que, a la pràctica, moltes treballadores han de deixar la feina abans d'arribar a l'edat de jubilació per qüestions de salut i acaben pactant amb les empreses.

Per altra banda, des de Las Kellys també demanen que es reconegui la feina de les cambreres de pis com a “feina penosa”, ja que moltes de les treballadores comencen a experimentar problemes a les articulacions abans dels cinquanta anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article