Barcelona vacunarà sense cita prèvia contra la Covid-19 als barris amb menor cobertura del vaccí

La desigualtat entre barris en l’administració de la vacuna s’ha reduït en els darrers mesos, però continua afectant sobretot als barris més desfavorits de la ciutat


El departament de Salut instal·larà punts mòbils de vacunació contra la Covid-19 als barris de Barcelona amb menys percentatge de persones vacunades. A aquests dispositius s’administrarà la vacuna Janssen duna única dosi i sense necessitat de demanar cita prèvia. La iniciativa compta amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Cada setmana s’instal·larà un punt mòbil a dos barris prioritzats de la ciutat, en el qual el nivell de vacunació és menor que la mitjana. Aquest mes, les jornades començaran el 16 de setembre a Ciutat Meridiana i el 17 de setembre al Raval, i continuaran el 23 de setembre a La Marina de Port i el 30 de setembre al Gòtic. Abans s’ha fet aquest dispositiu al Bon Pastor, Baró de Viver, Poble-sec i anteriorment al Raval, Trinitat Vella i Besòs Maresme.

L’acció està dirigida a persones residents a la ciutat, majors de 40 anys o de 18 o més anys de grups vulnerables, amb dificultats per accedir a la campanya de vacunació general. Per poder-se vacunar, les persones han de portar la targeta sanitària, si la tenen, o qualsevol altre document d’identificació en cas de no tenir-la.

L’objectiu és reduir la desigualtat en la vacunació contra la Covid-19 a Barcelona i que així el vaccí pugui arribar als col·lectius vulnerables. Des de Salut asseguren que es farà un seguiment setmanal de l’evolució del procés de vacunació i s’aniran ampliant dates i ubicacions segons les necessitats de cada barri.

Es redueix la desigualtat en la vacunació

La cobertura de la vacuna a Barcelona avança a bon ritme, però tot i això es continua observant un patró de desigualtat entre els barris més desfavorits i la resta. Per exemple, segons les dades d’evolució disponibles, en els majors de 15 anys la diferència se situa en 23 punts percentuals entre l’àrea bàsica de salut amb més cobertura del vaccí i la que menys, un percentatge en tot cas inferior a la diferència de 30 punts percentuals que es va observar en un principi.

Per altra banda, des del 26 de maig es van desplegar progressivament fins a 26 punts de suport per a demanar cita per a la vacunació de la Covid-19 a sis districtes de la ciutat amb un ritme de vacunació més lent (Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí).

L’objectiu de la mesura era sobretot reduir les desigualtats relacionades amb la bretxa digital (manca de telèfon mòbil, habilitats digitals o internet), un dels principals motius detectats inicialment en les diferències en el ritme de vacunació, i afavorir així un accés equitatiu a la vacuna. Durant aquest període els punts de suport a la vacunació han atès més de 1.700 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article