FACUA reclama una reforma del bo social per aplicar descomptes del 50%, el 70% i el 100% en la factura de la llum

L’associació diu que el model actual redueix els ajuts a gent amb uns ingressos “desproporcionadament baixos”


L'associació de consumidors FACUA ha reclamat al Govern espanyol que estableixi tres categories de famílies vulnerables per aplicar descomptes del 50%, el 70% i el 100% en la factura de la llum en funció de la seva situació econòmica. La proposta, que FACUA va enviar a l'executiu de Pedro Sánchez fa tres mesos, implicaria reformar el bo social. Segons FACUA, el model actual “imposa la percepció d'uns ingressos econòmics desproporcionadament baixos” per rebre els ajuts mentre, alhora, s'ofereixen descomptes a totes les famílies nombroses sense tenir en compte el seu poder adquisitiu. L'associació recorda que la directiva europea no marca límits en els criteris econòmics aplicables per considerar vulnerable un consumidor.

La proposta de FACUA es que es consideri un consumidor vulnerable aquell que hagi de destinar almenys el 35% dels ingressos en subministraments domèstics, la hipoteca o el lloguer. Els ingressos, com a topall, no haurien de superar dos salaris mínims (l'SMI, actualment, és de 13.300 euros bruts l'any), xifra que s'elevaria fins a tres en funció de la xifra de fills, discapacitats, dependents o majors de 65 anys de la unitat familiar. Aquests podrien optar a descomptes del 50% en la factura de la llum.

Per a les famílies en risc d'exclusió social, amb ingressos que no superin un salari mínim, FACUA demana que el descompte de les factures de llum, gas i aigua representi el 70% de l'import. Aquest límit pujaria, també, en funció del nombre de fills, dependents, discapacitats o majors de 65 anys que hi hagués a la unitat familiar.

En els casos en què els serveis socials dictaminessin que una família amb ingressos menors als del salari mínim no pot pagar les factures, les empreses subministradores haurien de cobrir el 100% del cost del consum. D'acord amb la proposta de FACUA, les bonificacions del 50% i el 70% s'aplicarien sobre la totalitat de la part fixa de la factura, amb límits al consum. En el cas de la llum, el límit seria de 3.600 kWh anuals, una mitjana de 300 al mes, en les famílies de fins a dues persones, augmentant en 400kwh l'any per cada membre més de la unitat familiar fins a un màxim de consum anual de 5.200 kWh.

Així mateix, l'associació demana que es prohibeixin els talls de subministrament a tots els consumidors en risc d'exclusió social o que ja la pateixin, i en qualsevol llar on hi hagi una persona de més de 65 anys, discapacitada, dependent, en atur o menor d'edat.

El bo social actual a Espanya només és accessible per a famílies nombroses i les que tenen uns ingressos bruts anuals que no superin entre 1,5 (11.862 euros) i 4 vegades (31.634 euros) l'IPREM, que actualment està en 7.908 euros, en funció del nombre de fills o persones dependents. En el cas de la llum, el descompte que s'aplica és del 25% de la factura –el 40% en les famílies en risc d'exclusió social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article