El Govern reclama a l’Estat les competències en la primera acollida de les persones refugiades amb “els recursos previstos”

La consellera d’Igualtat i Feminismes critica que el nombre d’evacuats afganesos sigui “baix” i que només hagin arribat unes 200 persones


El Govern reclama a l'estat espanyol les competències en la primera acollida de refugiats amb "tots els recursos estatals i europeus previstos". Ho ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha criticat que el nombre d'evacuats procedents de l'Afganistan sigui "baix", amb poc més de 200 persones a Catalunya.

La titular del departament, ha explicat que Espanya "ha prioritzat" l'evacuació dels col·laboradors militars i les seves famílies, quan encara queda molta gent que necessita "vies legals i segures". "És el cas de les famílies d'aquells que ja resideixen al país, activistes dels Drets Humans o persones que pertanyen al col·lectiu LGTBI i a minories ètniques", ha especificat.

Precisament, aquest setembre, l'executiu català va crear una comissió interdepartamental per garantir una resposta "àgil" i "coordinada" davant l'arribada de refugiats afganesos. "Fins a la setmana passada han arribat un total de 208 persones, però ens preparem per a l'arribada de persones per altres vies", ha explicat Verge. En aquest sentit, ha insistit que des del Govern s'està treballant en un model d'acollida que els garanteixi "una vida digna".

"Una cosa és que evacuació Kabul hagi quedat restringida, l'altre és que en els països transfronterers hi hagi milers de persones refugiades que no podran tornar als seus països perquè les seves vides corren risc", ha insistit.

Així mateix, la titular del departament d'Igualtat s'ha mostrat preocupada per la xifra de sol·licituds positives d'asil que s'atorguen a Espanya, aproximadament un 5%, envers la mitjana de la Unió Europea, que se situa per sobre del 30%. També en el tipus d'acollida que es fa a les persones migrants, subratllant que el Govern vol que sigui "integral" per tal de respectar "els itineraris vitals de les persones".

Verge ha explicat que estan impulsant diversos projectes concrets tenint en compte diversos factors com l'escolarització, l'habitatge o l'ocupació. Per exemple, un programa conjunt amb les Universitats per acollir estudiants, i també un segon que té com a objectiu treballar amb associació de micropobles de Catalunya per garantir una acollida que "respecti els orígens".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article