Un congrés per abordar les dependències al llarg de la vida

Del 16 al 17 de setembre se celebra el IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats amb l’objectiu de reflexionar al voltant de la intervenció social i proposar estratègies d’enfortiment i autonomia


Abordar les diverses dependències que es poden donar al llarg del cicle vital i proposar estratègies d'enfortiment i autonomia és l'objectiu principal del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, que tindrà lloc del 16 al 17 de setembre al Palau de Congressos de Girona. L'esdeveniment està organitzat pels col·legis professionals de pedagogia, educació social, psicologia i treball social i vol ser un punt de trobada de bones pràctiques i reflexió al voltant de la gestió dels serveis socials.

Totes les ponències i comunicacions del congrés giraran al voltant del lema ‘Dependències al llarg del cicle vital. Enfortiment i autonomia’. Com expliquen des de l'organització de l'esdeveniment, la dependència és “una contingència natural i inherent als éssers humans”, però també és “multifactorial i multicausal”, un fet que fa que ocupi de manera transversal a totes i tots els àmbits d'intervenció social, a totes les disciplines professionals i als diversos serveis socials.

Les activitats del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats s'organitzen al voltant de quatre eixos: les addiccions, les dependències relacionals en el cicle vital, les diversitats i altres situacions que generen dependència, i els sistemes generadors d'autonomia i dependència. En aquest sentit, les activitats del congrés tractaran totes les dependències possibles, des d'aquelles físiques i emocionals, fins a aquelles relacionades amb substàncies, activitats o tecnologies.

“Dialogarem sobre models que permeten una intervenció més capacitadora, més participativa, més reconeixedora de l'autonomia com a màxima aspiració del nostre fer professional”, assenyalen des de l'organització del congrés. Les activitats arrenquen aquest dijous al matí i finalitzaran divendres al migdia al Palau de Congressos de Girona, tot i que les ponències i comunicacions podran seguir-se íntegrament via streaming també.

Uns serveis socials marcats per la crisi sanitària

Un altre dels temes que serà transversal a tots els eixos d'anàlisi del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats són les conseqüències de la crisi sanitària de la Covid-19 en l'atenció a la població vulnerable. “No podem oblidar que aquest context de pandèmia ha comportat una crisi social, econòmica, sanitària i educativa, que el IV Congrés no podrà eludir”, destaquen des de l'organització.

La pandèmia ha provocat grans necessitats d'atenció universal, tant per casos de pobresa extrema o de vulnerabilitat i emergència habitacional, però alhora també ha permès noves formes de comunicació i acompanyament entre professionals i ciutadania. En aquest sentit, al congrés s'avaluarà també la implementació del Pla Estratègic de Serveis Socials del 2021 al 2024, aprovat el desembre del 2020, per reflexionar al voltant de les desigualtats socials de la ciutadania més vulnerable i sobre la recerca d'una atenció universal des de la prioritat preventiva i comunitària.

Per altra banda, la Covid-19 també ha obligat a adaptar certs aspectes de la celebració del congrés, com són l'ús obligatori de mascareta i el manteniment de la distància social durant les activitats presencials, així com la possibilitat de seguir les ponències via streaming per fer front a les limitacions d'aforament decretades a conseqüència de la situació sanitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article