Barcelona passa definitivament a ser àrea de mercat d’habitatge tens

El ple municipal ha aprovat aquest dimecres aquesta declaració que redueix un 5% el preu de referència del lloguer segons l’índex de la Generalitat


El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres de forma definitiva declarar tot l'àmbit del municipi com a àrea de mercat d'habitatge tens. La declaració permetrà regular els preus del lloguer a la ciutat d'acord amb la llei catalana de contenció de rendes durant cinc anys més, el termini màxim que preveu la legislació. Al ple del mes de juliol ja es va aprovar inicialment i ara s'ha ratificat després del període d'al·legacions.

Aquesta mesura permetrà rebaixar en un 5% el preu de referència del lloguer segons l'índex de preus de la Generalitat i la inclusió d’habitatges d’una superfície útil superior als 150 m2, tot això durant un període de cinc anys.

Per tal que els municipis puguin fer aquesta declaració, cal que compleixin qualsevol dels tres requisits que preveu la llei: que la mitjana de preus experimenti un increment els darrers anys clarament superior a la mitjana catalana, que la càrrega sobre el pressupost familiar superi el 30% i que l'increment de preus sigui superior a l'increment de l'IPC els últims anys.

En el cas de Barcelona, d’una banda, el pes del pagament del lloguer sobre l’economia familiar és del 49%, molt per sobre del 30% que marca la llei, segons les dades de renda bruta familiar disponible per habitant i les fiances dipositades a l’INCASOL.

Per altra banda, l’increment de preus del lloguer entre el 2015 i el 2020 a la ciutat ha estat del 31%, pràcticament el mateix que l’increment experimentat a tot Catalunya, i molt per sobre que la variació de l’IPC el mateix període, que ha estat del 4,6%.

Tal com preveu la norma, els municipis tenen la competència en fer aquesta declaració per tal que hi sigui d’aplicació la regulació de preus del lloguer un cop passat el primer any de vigència de la llei, una mesura de gran importància ja que Barcelona és de les ciutats de l’Estat on més població viu de lloguer, per sobre del 30%.

Suport del govern, ERC i JxCat

El text s'ha aprovat amb el vot favorable dels dos grups de govern, Barcelona en Comú i el PSC, a més d'ERC i JxCat. En canvi, Cs, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita Marilén Barceló hi han votat en contra.

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que durant el mes d'agost van rebre al·legacions presentades per l'Associació de promotors i constructors de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i l'associació de propietaris Asval.

“Si atenem els impulsors (de les al·legacions) sembla evident que l'actual regulació de lloguers no atempta contra la majoria”, ha reblat Martín, que ha criticat que grans empreses intentin “perpetuar” un model de negoci que és “incompatible” amb el dret a l'habitatge.

Des de Cs, Luz Guilarte ha qualificat la declaració com “absolutament populista” i ha retret als grups independentistes que hi han donat suport que han “eludit” les seves promeses de construcció d'habitatge públic de lloguer a Catalunya.

El PP ha recordat que van portar al TC la llei catalana i Óscar Ramírez ha vaticinat que declarar Barcelona com àrea de mercat tens tindrà un efecte bumerang contrari al que es persegueix.

Martín, però, ha defensat que la política de regulació de lloguers fa anys que funciona amb normalitat en països com Alemanya, França o Suïssa i ha recordat que Espanya és un dels estats on els llogaters destinen més recursos a pagar un lloguer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article