La vacunació contra la Covid-19 ha evitat fins a 9.500 morts des d’inicis d’any

Segons les dades del BIOCOMSC s’han previngut entre 4.700 i 5.700 ingressos a l’UCI gràcies a la campanya de vacunació


La vacunació contra la Covid-19 ha evitat entre 6.900 i 9.500 morts des d'inicis d'any, segons un estudi del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexes (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des del Departament de Salut han avisat que ara el grup prioritari de vacunació és el de persones d'entre 12 i 39 anys i assenyalen que s'està passant d'una vacunació més massiva a una més selectiva.

La investigadora del BIOCOMSC, Clara Prats, ha ressaltat la importància i els beneficis individuals d'estar immunitzat contra la Covid-19, ja que, a més de les morts que s'han evitat des d'inicis d'any, també s'han evitat entre 77.000 i 93.000 dies d'hospitalització en UCI, així com entre 4.700 i 5.700 ingressos a cures intensives. 

Pel que fa als ingressos en planta, segons els càlculs d'aquest grup d'estudi s'haurien evitat entre 31.000 i 38.000. Per últim, la vacunació hauria evitat entre 100.000 i 150.000 casos positius de coronavirus.

En aquest sentit, la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assenyalat que aquestes xifres “donen molt de sentit a l'esforç del sistema sanitari de Catalunya en la vacunació”, que encara dura des que comences a desplegar-se fa ja vuit mesos. 

Cabezas ha explicat també que la campanya de vacunació a Catalunya “està evolucionat molt bé en comparació amb altres països de l'entorn”, com ho demostra l'objectiu, ja assolit, d'haver superat ja aquesta setmana el 70% de població amb pauta complerta. 

“D'una vacunació més massiva anem ara a una de més selectiva”, ha subratllat la secretaria de Salut Pública, que ha recordat que ara mateix el grup prioritari de vacunació és el de persones d'entre 12 i 39 anys.

Un context molt millor que fa un any

Pel que fa a les perspectives sobre les setmanes vinents, l'experiència de l'any passat indica que al setembre va canviar el patró d'interaccions i l'entorn, provocant un creixement intens de la incidència a principis d'octubre. “Ara som a l'expectativa de passar per aquest punt clau”, ha destacat Prats, per qui la situació de partida actual és, però, “molt millor que fa un any, i molt millor que al juny”. En aquest sentit, per tot plegat, si hi ha un creixement i no hi ha gaire sorpreses, és probable que hi hagi una menor afectació en tots els paràmetres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article