Govern espanyol i sindicats acorden apujar 15 euros el salari mínim sense el consens de la patronal

El nou sou mínim, de 965 euros, es començarà a pagar des de l’1 de setembre de manera retroactiva


El Govern espanyol i els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han acordat aquest dijous a la nit apujar 15 euros el Sou Mínim Interprofessional (SMI), fins als 965.

Finalment, la proposta no ha comptat amb el consens de la patronal. L'executiu de Pedro Sánchez s'acosta així a la xifra dels 1.000 euros que suposa el 60% del salari mig estatal i, alhora, una promesa electoral del PSOE, que preveu arribar a aquesta xifra a final de legislatura.

L'augment de 15 euros suposa a l'entorn de l'1,6% i s'aplicarà des de l'1 de setembre. El dictamen de la Comissió Assessora per a l'Anàlisi de l'SMI proposava un forquilla d'augment d'entre 12 i 19 euros, amb un valor central de 15 euros el 2021 per assolir fins a un màxim de 1.049 euros mensuals el 2023.

El sindicat CCOO ha celebrat el “compromís inequívoc” del govern estatal per pujar el Sou Mínim Interprofessional (SMI) al 60% del sou mig estatal l'any 2023. El secretari general de la formació, Unai Sordo, ha indicat que l'acord per a la pujada de l'SMI signat aquest dijous entre l'executiu i els sindicats reforça aquest compromís governamental, i s'ha mostrat satisfet perquè s'ha aconseguit el compromís que aquesta “senda” continuï el 2022 i el 2023. “És un acord molt important per millorar les condicions salarials de la gent que menys recursos té”, ha subratllat el líder de CCOO.

No tots els sindicats comparteixen l’opinió de CCOO. Des de la Intersindical, consideren com “ridícul i publicitari” l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i demana una reforma que inclogui un càlcul territorial per adaptar-lo a les necessitats “reals” de la ciutadania. Així, creu que s'hauria de situar “com a mínim” en 1.300 euros mensuals. L'entitat ha lamentat que la pujada de 15 euros sigui una acció “cosmètica” i una “manca de respecte” cap el conjunt de la classe treballadora. “Aquest increment ha generat estupor i indignació entre la classe treballadora, empitjorant encara més i de forma greu la percepció popular de la tasca dels sindicats”, ha assegurat a través d'un comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article