Les donacions efectives de medul·la òssia segueixen augmentant a Catalunya malgrat la Covid-19

La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia celebra el 30è aniversari de la creació del REDMO


La pandèmia de la Covid-19 no ha fet aturar la donació de medul·la òssia a Catalunya, que segueix augmentant, segons han informat el Departament de Salut i la Fundació Josep Carreras.

A hores d'ara, s’han inscrit al Registre de donants de medul·la òssia d’Espanya (REDMO) creat fa 30 anys per la Fundació Josep Carreras, més gent que el 2020. A més, gràcies a la millora de les dades immunològiques dels donants enregistrats i el rejoveniment dels donants inscrits al REDMO, han augmentat els donants efectius respecte als anys anteriors. Uns donants que han permès realitzar, en els primers vuit mesos de l’any 2021, un 16% més de trasplantaments de progenitors hemopoètics que el mateix període de l’any passat i un 5% respecte al 2019.

Durant els primers vuit mesos de l’any 2021, s’han dut a terme 38 col·lectes de donants catalans de medul·la òssia; tres més que el mateix període de l’any passat (+8,6%) i 16 més que el 2019 (+72,7%). Aquestes dades mostren com la Covid-19 no ha afectat la tendència a l’alça de la donació efectiva observada en els darrers anys. Aquest augment de la donació efectiva està directament relacionat amb dos fets fonamentals: l’augment dels donants voluntaris inscrits al REDMO i la seva millora qualitativa, segons apunta la fundació.

Des de gener i fins al 31 d‘agost de 2021 s’han inscrit 4.901 nous donants voluntaris catalans al REDMO, un augment del 19,1% si es compara amb el mateix període de 2020 (4.114). En relació al 2019 però, encara estan per sota (5.637), motiu pel qual s’han de seguir reforçant les campanyes de conscienciació social, principalment entre els joves.

Necessitat de més donants

Per seguir conscienciant sobre la necessitat d’augmentar el número de donant de medul·la òssia, la Fundació Josep Carreras ha llençat la campanya ‘Un match per una vida’. Un web recull tota la informació per fer-se donant d’aquest teixit, i els passos a seguir si has decidit fer-te donant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article