Barcelona obre el quart centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones en situació de vulnerabilitat

Serà un servei pensat per a persones usuàries dels Centres de Salut Mental d’Adults i els Centres d’Atenció Seguiment a les drogodependències


L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Sant Pere Claver han acordat la posada en marxa d’un nou servei d’atenció odontològica gratuïta per a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest cas, l’atenció estarà centrada en persones usuàries dels Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i dels Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS).

El servei, que ja existia per atendre persones usuàries de la Fundació Sant Pere Claver a la seu que té l’entitat al carrer Vila i Vilà de Barcelona, reservarà a partir d’ara un espai setmanal per atendre casos de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica derivades des dels diferents serveis socials municipals. Aquest conveni, amb una inversió municipal de 89.000 euros anuals, permetrà atendre unes 250 pacients l’any, tot plegat a l’espera que es desplegui la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental aprovada pel Parlament de Catalunya.

Des de fa més de 20 anys, la Fundació Sant Pere Claver ofereix assistència odontològica als veïns i veïnes del districte de Sants-Montjuïc. L’objectiu de l’entitat social és que aquesta assistència es faci amb la màxima qualitat i amb un tracte proper i individualitzat al conjunt de pacients. Per aquesta raó, la Fundació ja disposa d’un equip professional amb expertesa i amb unes instal·lacions i infraestructures adaptades per a tots els públics.

El projecte d’Odontologia Municipal va néixer el juliol del 2018 amb l’obertura del primer punt d’atenció al número 127 del carrer Viladomat, a les instal·lacions que fins llavors ocupava l’extinta mútua municipal. En aquest indret s’han atès des de llavors gairebé 2.300 persones que han completat més de 17.500 visites i han rebut atenció gratuïta per practicar més de 6.400 obturacions, més de 500 endodòncies, més de 2.700 higienes i més de 1.800 pròtesis removibles.

El mes d’abril passat aquest servei es va ampliar amb l’obertura d’una segona clínica al barri de Torre Baró, amb la qual cosa es va guanyar en proximitat i en capacitat d’atenció. En aquesta segona oficina ja s’han atès ens aquests pocs mesos unes 130 persones, que han completat més de 1.300 visites.

El febrer passat es va signar un conveni per part de l’Ajuntament i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en col·laboració amb Sant Joan de Déu Serveis Socials, per atendre específicament infants i persones adultes en situació de sensellarisme. En aquesta consulta, ubicada al carrer Bonaplata del districte de Sarrià – Sant Gervasi, s’han atès fins ara més de 200 adults i més de 50 infants.

Això doncs, entre aquests tres serveis i sense comptar les atencions que farà a partir d’ara la nova consulta de la Fundació Sant Pere Claver, la ciutat de Barcelona ha atès fins ara unes 2.700 persones en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social que han rebut atenció odontològica gratuïta més de 20.000 visites diferents per completar els tractaments necessaris.

A més a més, des del gener de 2020 funciona un conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i l’Associació Empresarial de Centres d’Atenció Dental (AECAD) per tal d’oferir preus reduïts a persones beneficiàries de la Targeta Rosa o que siguin derivades igualment per la seva situació socioeconòmica des de Serveis Socials i/o serveis de salut. Durant aquest temps s’han atès per aquesta via més de 600 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article