“Aquesta malaltia s’ho emporta tot”

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, els cuidadors d’aquests malalts demanen que s’investigui i que es promiguin eines per acompanyar-los


“El Miquel sempre havia estat un home despistat i en un principi no li vaig donar importància a les seves distraccions”, explica la Rosa Maria, una veïna del barri del Poblenou, a Barcelona, que cuida el seu marit, diagnosticat d'un tipus de demència, similar a l'Alzheimer. A Catalunya, el 2% de la població pateix algun tipus de demència.

86.000 persones amb una mitjana d'edat que s'apropa als 81 anys són pacients afectats per l'Alzheimer; el 64,5% són dones. Són persones que necessiten acompanyament constant. Les persones que els cuiden, però, també necessiten ser acompanyades.

Tal com recorda la Rosa Maria, les distraccions del seu marit eren cada cop més seguides i van anar al metge. “Li van fer proves i ens van dir que no era Alzheimer, vaig respirar alleujada”. Ara, però, reconeix que la memòria del Miquel s'ha vist molt deteriorada des que el van diagnosticar, l’any 2017. “Ell era un home molt actiu, anava amunt i avall en cotxe i ara, si no el motivo, no es mouria del sofà”.

La malaltia de l'Alzheimer provoca una disminució de les funcions intel·lectuals dificultant així l'aprenentatge de nous conceptes i interferint en la capacitat de la persona en dur a terme les activitats quotidianes del seu dia a dia.

Segons les darreres investigacions, l'aparició de la malaltia s'associa a factors genètics, tòxics o ambientals, encara que també es creu que altres malalties mentals, traumatismes cranials amb pèrdua de coneixement o respostes inflamatòries poden afavorir el desenvolupament de la malaltia.

Qui acompanya els acompanyants?

Per a la Rosa Maria, l'acompanyament és primordial. “Vaig descobrir l’Alzheimer Catalunya Fundació al Facebook i de seguida els vaig contactar. Estar en el grup d'acompanyants m'ha servit molt per no sentir-me tan sola, també em donen eines i consells que van molt bé”, assegura.

Precisament, i amb el propòsit de recordar i reivindicar a les persones que tenen Alzheimer, així com a l'extensa xarxa de suport amb la que sovint compten, Alzheimer Catalunya Fundació ha organitzat el Cicle No m'oblidis. Un cicle ple d'activitats que han tingut lloc del 17 al 21 de setembre a Barcelona. “Les activitats programades van majoritàriament dirigides a esdevenir espai de respir, espai d'informació i espai d'oci per a totes aquestes persones”, destaquen els organitzadors.

La prevenció i la detecció precoç esdevenen una peça clau per tal de garantir el benestar de les persones amb demència, i és per això que durant el Cicle No m'oblidis també s'han realitzat nombroses proves de memòria per tal de conscienciar a la població de la importància de revisar-se la memòria i per detectar possibles senyals d'alarma davant malalties neurodegeneratives.

A la Rosa, conviure amb aquesta malaltia i acompanyar al seu marit li ha causat angoixa. “Vaig tenir una baixada molt forta, em marejava i pensava que no em podia posar malalta perquè si jo no responia, qui ho faria?”, es pregunta. “Ara sé que m'he de cuidar, intento trobar alguna estona per mi, tot i que costa, però vaig a classes de pilates i d'anglès, em va molt bé”.

Conèixer l'Alzheimer

L'Alzheimer és una malaltia complexa que afecta diferents sistemes del cos i que evoluciona en tres fases molt marcades. A la fase inicial el pacient té oblits freqüents dels records més recents, irritabilitat i un cert grau de depressió. La malaltia avança amb pèrdua de memòria i dificultat per retenir informació.

En la fase moderada la persona té confusió de llocs i dates i perd vocabulari, repetició en preguntes o accions i dificultat en identificar objectes comuns, persones, colors, sons o olors. Finalment, a la fase avançada es produeix un deteriorament de la persona que es torna totalment dependent pel que fa a la seva cura personal. Els malalts perden la capacitat de parlar, entendre i caminar i poden arribar a no reconèixer els familiars propers.

Les dades publicades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que, en l'àmbit mundial, l'any 2030, 75 milions de persones estaran afectades per malalties que causen demència, la xifrà arribaria als 132 milions de persones l'any 2050.

La Rosa Maria i el Miquel estan casats en segones núpcies. Fa 20 anys que estan junts i, tot i que tenen fills dels seus anteriors matrimonis, aquests fan la seva vida, tenen feina en el seu dia a dia. La Rosa Maria no vol ser una càrrega per a ningú. “Se m'ha fet molt curta l’experiència amb ell però, en comptes d’estar enfadada amb el món, intento acceptar la situació ”, assegura, amb determinació.

Aquesta veïna del Poblenou també demana “que s'investigui més per poder fer prevenció”. Amb tot, reconeix sentir-se ben acompanyada per entitats i administració. La Rosa Maria té un desig: “Només demano que continuï reconeixent-me perquè aquesta malaltia s'ho emporta tot”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article