Un 22% de les ONG a l’Estat espanyol diu que “mai o gairebé mai” pot actuar sense “intimidacions governamentals”

L’Agència pels Drets Fonamentals de la UE alerta de l’augment d’amenaces i assetjament a la societat civil europea


Un 22% de les ONG a l’Estat espanyol assegura que “mai o gairebé mai” pot fer la seva feina sense “intimidacions governamentals”, segons una enquesta de l'Agència pels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA, per les seves sigles en anglès) publicada aquest dimecres. Tot i això, el FRA considera que, en general, a l'estat espanyol la sensació d'intimidació entre les ONG és “baixa” en comparació amb països com Hongria o Croàcia, on més del 30% de les entitats cíviques es veuen incapaces d'operar lliurement en el seu dia a dia.

L'enquesta del FRA a més de 400 entitats de la societat civil europea destaca l'augment d'amenaces a les xarxes socials i de “campanyes de difamació”, així com “assetjament legal” que pateixen aquestes organitzacions.

D'altra banda, l'informe del FRA recull les queixes per l'augment de casos d'enaltiment del terrorisme a l'Estat. En concret, l'ONG Rights International Spain ha denunciat “el fort augment de casos contra activistes, artistes, periodistes i advocats pel delicte d'enaltiment o justificació” del terrorisme. Aquesta organització considera que la tipificació d'aquest crim en el codi penal espanyol és "incompatible amb els drets humans".

Obstacles per la pandèmia

El FRA constata en aquest informe que, des de la declaració de l'estat d'alarma a l’Estat espanyol per la pandèmia, s'han imposat més d'un milió de sancions. “Inclús per declaracions i comentaris a Internet”, subratlla l'agència europea.

A més, diverses ONG s'han queixat al FRA de la retallada de subvencions arran de la pandèmia en l'àmbit estatal, regional i local. Segons les entitats, aquesta reducció del finançament públic està afectant la seva feina “en un moment d'una profunda crisi socioeconòmica” per la covid-19.

De fet, en l'àmbit europeu, un 75% de les ONG consultades constaten que la covid-19 ha tingut un efecte negatiu en la seva activitat i un 57% assegura que les condicions de treball han empitjorat aquest 2020.

Per tot plegat, l'agència de la UE pels drets fonamentals reclama a Brussel·les i els estats membre que “reforcin els drets d'expressió, assemblea i associació” de les entitats civils i que millorin el seu finançament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article