Amnistia Internacional acusa les farmacèutiques de dificultar que la vacuna contra la Covid-19 arribi arreu

Un 1% de la població dels països amb ingressos baixos està plenament vaccinada, pel 55% de la dels rics, segons l’entitat


Amnistia Internacional ha acusat les sis farmacèutiques productores de la vacuna contra la Covid-19 de “refusar participar en iniciatives” per impulsar un subministrament global del medicament contra la pandèmia. Segons l'ONG, tres d'aquestes sis farmacèutiques, BioNtech, Moderna i Pfizer, guanyaran 130.000 milions de dòlars a finals del 2022, quan, també segons xifres de l'entitat, ara com ara menys d'un 1% de la població dels països amb ingressos baixos estan plenament vaccinats, en comparació amb el 55% dels països rics.

Davant d'aquest escenari, Amnistia Internacional fa una crida per aconseguir 2.000 milions de vacunes per aquests països, abans d'acabar l'any 2021.

Segons Amnistia Internacional, les sis farmacèutiques estan alimentant una “crisi de drets humans sense precedents” pel refús a prescindir dels drets de propietat intel·lectual i a compartir la tecnologia de les vacunes.

“Vacunar el món és l'única sortida a aquesta crisi”, ha dit Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional. “Hauria de ser hora d'aturar aquestes empreses, que han creat vacunes tan ràpidament, com herois. Però enlloc d'això, per vergonya seva i la nostra aflicció col·lectiva, el bloqueig intencionat del coneixement que apliquen les grans farmacèutiques, així com el fet que remen a favor dels estats rics, han comportat una escassetat de vacunes completament previsible i devastadora per a molts altres”, ha afegit.

“Està enfonsant parts de l'Amèrica Llatina, l'Àfrica i l'Àsia en crisis renovades, pressionant sistemes de salut debilitats fins al límit i causant desenes de milers de morts evitables cada setmana. En molts països pobres, ni tan sols els treballadors de la salut ni les persones en risc han rebut la vacuna”, ha lamentat Callamard.

“I en contra d'aquestes desigualtats enormes, es preveu que BioNtech, Moderna i Pfizer guanyin 130.000 milions de dòlars a finals del 2022. Els beneficis no s'haurien d'avantposar mai a les vides”, ha subratllat.

Segons les dades que aporta Amnistia Internacional, dels 5.760 milions de dos administrades arreu del món, els països pobres n'han rebut un 0,3%, davant del prop del 80% que han anat als països rics.

L'entitat també lamenta que “tot i que la majoria de les farmacèutiques han rebut milers de milions de dòlars en fons governamentals i ordres de compra avançades”, els desenvolupadors de les vacunes han “monopolitzat” la propietat intel·lectual, han “bloquejat” les transferències de tecnologia i “han exercit de lobbies de manera agressiva” contra les mesures que podrien expandir la manufactura global d'aquestes vacunes. “La seva inacció continuada ha causat danys en els drets humans que han sofert milers de milions de persones que encara no poden accedir a les vacunes contra la Covid-19”.

Davant d'aquest escenari, Amnistia Internacional ha fet una crida als països i a les companyies farmacèutiques per canviar la situació de manera “dràstica” i a fer “tot el que calgui” per entregar 2.000 milions de vacunes al països amb baixos ingressos “des d'ara mateix”. “Ningú hauria de passar un altre any patint i vivint amb por”, ha indicat Callamard.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article