60 municipis seran considerats mercat d’àrea tensa i podran contenir les rendes de lloguer

45 municipis ja han aprovat la seva declaració i es preveu que en les properes setmanes ho facin una quinzena més


Un total de 60 municipis seran considerats mercat d’àrea tensa per a l’aplicació de la contenció de rendes de lloguer. Quan es compleix el primer any d’aplicació de la llei de contenció de rendes, 45 municipis ja han aprovat la seva declaració i es preveu que en les properes setmanes ho facin una quinzena més.

La Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament, estableix que els municipis que es declarin com a àrea amb mercat d'habitatge tens hauran d’aplicar en els contractes de lloguer la contenció de rendes que regula la norma. Aquella declaració tenia una vigència anual i els municipis que ho vulguin han sol·licitat la renovació d’aquella declaració.

El dilluns 20 de setembre, a un any de compliment de la vigència de la llei de contenció de rendes, es va publicar al DOGC el llistat dels 24 municipis catalans que han demanat a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament de Drets Socials, entrar a formar part del llistat de municipis inclosos en àrea de mercat d’habitatge tens i que són: Blanes, Canet de Mar, Cardedeu, Figueres, la Garriga, Girona, Igualada, Lleida, Manresa, el Masnou, Mataró, Mollet del Vallès, Olesa de Montserrat, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Fruitós de Bages, Sant Pere de Ribes, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Sadurní d'Anoia, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú.

Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), tenen competència per efectuar la declaració d'àrea amb mercat d'habitatge tens en els seus respectius àmbits territorials. En aquest sentit, Barcelona ja ha renovat la declaració d’àrea tensa i l’AMB ja va renovar per cinc anys més la declaració d'àrees d'habitatge tens en 20 municipis, entre els quals Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels o Cornellà.

Per a poder accedir a la condició de municipi d’àrea de mercat tens cal que els municipis compleixin alguna de les condicions següents: Que la mitjana del preu dels lloguers d'habitatge experimenti un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana del territori de Catalunya; que la càrrega del cost del lloguer de l'habitatge en el pressupost personal o familiar superi de mitjana el trenta per cent dels ingressos habituals de les llars, o que la mitjana del preu dels lloguers d'habitatge superi el trenta per cent de la renda mitjana de les persones menors de trenta-cinc anys; que el preu dels lloguers d'habitatge hagi experimentat, en els cinc anys anteriors al moment de la declaració, un creixement interanual acumulat d'almenys tres punts percentuals per damunt de la taxa interanual de l'índex de preus al consum de Catalunya. A més cal que el municipi tingui confeccionat l’índex de referència.

Així mateix, hi ha alguns municipis que està previst que  en els propers mesos entrin a formar part dels municipis d’àrea tensa ja que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya preveu l’ampliació en 9 municipis (Castellar del Vallès, Manlleu, Vic, Premià de Mar, el Vendrell, Sitges, Vilassar de Mar, Reus i Olot) i  l’Àrea Metropolitana en 6 (Cerdanyola, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Adrià de Besós i Begues).

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article