Els preus del lloguer baixen un 5,5% a Catalunya després de la regulació

El nombre de contractes signats no baixa segons apunta el Sindicat de Llogateres


La Llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer (11/2020) compleix un any implementada en els 61 municipis amb més població de Catalunya i el seu “èxit i eficàcia”, segons destaca el Sindicat de Llogateres, han quedat provats. Les últimes dades oficials, publicades aquest dimecres per l'Agència Catalana de l'Habitatge, basades en les fiances dels contractes de lloguers, mostren que la Llei està complint els objectius pels quals es va implementar: contenir i baixar el preu dels lloguers dels habitatges a les 61 ciutats amb més problemes d'accés a l'habitatge de Catalunya. A més, la formalització de nous contractes no ha deixat d'augmentar.

L'eficàcia de la regulació de lloguers es mostra en la baixada del lloguer un 5,5% la mitjana dels preus en els municipis en els quals s'aplica, sense reduir l'oferta. En altres paraules, les llars amb inquilins que han signat contractes després de la implementació de la regulació paguen una mitjana de 44 euros mensuals menys, fet que suposa un estalvi de 528 euros a l'any.

En ciutats com Barcelona aquesta xifra ascendeix fins als 912 euros anuals. En els municipis no regulats, en canvi, la mitjana del preu del lloguer ha baixat a penes un 2,7%. Al contrari del que auguraven els detractors, la llei no ha afectat l'oferta i el nombre de contractes signats s'ha mantingut en els municipis regulats i ha baixat lleugerament en els no regulats.

“Observant la diferència de preus en municipis molt semblants i pròxims, es pot veure que el factor diferencial que fa baixar els preus no és la Covid-19 o el descens del turisme sinó la regulació de preus”, alerta el Sindicat en un comunicat.

Així, per exemplificar, en relació al tercer trimestre de 2020, els preus han baixat un 7% a Blanes, municipi regulat, però han quedat iguals a Lloret de Mar, no adherit a la regulació. A Pineda de Mar, també regulat, la baixada és del 5%, però a Calella, on no, es limita a 1%. La diferència també és clara entre Manlleu (regulat, -5%) i Torelló (no regulat, 0%), i és fins i tot més pronunciat entre Olesa de Montserrat (regulat, -7%) i Esparreguera, on s'han incrementat un 4%.

Tal com assenyalen al Sindicat, “l'èxit d'aquesta mesura es prova amb l'augment de municipis que han demanat implementar la regulació de preus. La mesura es va aplicar automàticament fa un any a 61 municipis catalans i actualment ja hi ha 25 consistoris més que han sol·licitat la seva implementació”.

A més, d'aquests 61 municipis inicials, 57 ja han demanat explícitament que es mantingui la regulació dels preus durant cinc anys més, tràmit que ha de ser confirmat a través dels plens dels consistoris per a mantenir la vigència de la llei en cada municipi.

Un consens social ampli

Aquesta llei és el resultat d'un gran pacte social que compta amb una majoria parlamentària -entre Esquerra Republicana, Junts Per Catalunya, Catalunya En comú i la CUP-, i té el suport de la societat civil: més de 4.000 entitats socials de Catalunya van signar un manifest de suport al text legislatiu.

“Cal recordar que la situació fins a la seva aprovació era dantesca: en els últims cinc anys, els preus dels lloguers havien augmentat 30 vegades més que els salaris, obligant milers de famílies catalanes a destinar més del 50% dels seus ingressos a pagar el lloguer”, alerten.

La pandèmia del Covid-19 només va agreujar aquesta situació. En aquest context, la Llei 11/2020 ha funcionat per a protegir moltes famílies davant pujades abusives en una situació d'emergència residencial.

“Aquest ampli suport que té la Llei prové del treball que porta fent el Sindicat de Llogateres en els últims anys. És una Llei literalment redactada i debatuda durant mesos pel Sindicat de Llogateres, producte del treball d'analitzar altres lleis de regulacions de preus de lloguer, d'entendre molt bé el que requereix la situació social i econòmica d'emergència, i que ha comptat amb la participació de moltes veus expertes”, recorden veus del Sindicat.

Això es reflecteix en què és una norma “moderada i equilibrada”. “Moderada perquè després de cinc anys de pujades permet limitar més pujades abusives no sols a curt termini sinó durant els cinc anys que vindran (després d'un augment del 40% durant 4 anys). Equilibrada perquè no desincentiva l'oferta: permet pujar els preus de manera moderada si es fan reformes, i no s'aplica a les noves construccions”.

En risc de ser impugnada pel Tribunal Constitucional

“Fa un any, quan s’aprova la llei, alguns van dir que seria tombada pel Tribunal Constitucional immediatament. Però la realitat és que porta vigent un any i que tots els grans ajuntaments de Catalunya (inclosos el de la Ministra de Transports o el municipi de Badalona governat pel PP) han demanat prorrogar-la cinc anys més”, assenyalen des del sindicat.

Segons l’organització, aquesta legitimitat es troba “en la utilitat social té, perquè és una llei que dóna una mínima tranquil·litat a la gent: ara saps a què atenir-te quan s'acaba el contracte, ja no et poden fer una pujada abusiva i sense justificació”. Amb la regulació de preus, els inquilins estan protegits davant l'especulació immobiliària i poden negociar les condicions amb una mica més de garanties.

Per això, des del Sindicat de Llogateres juntament amb els Sindicats d'Inquilines, exigeixen a Pedro Sánchez i a Raquel Sánchez que blindin la llei catalana de regulació de preus del lloguer “enfront de l'amenaça del Tribunal Constitucional” i que l'estenguin a la resta de territoris de l'Estat tal com es van comprometre en l'acord de govern i en l'acord de Pressupostos Generals de l'Estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article