L’OMS fixa com a perillosos els nivells de contaminació que fins ara eren segurs

És la primera revisió dels llindars de qualitat de l’aire en més de 15 anys


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat límits més estrictes per considerar perillós per a la salut l'aire contaminat. En la nova guia de qualitat de l'aire publicada aquest dimecres, l'OMS fixa com a perillosos límits que fins ara considerava segurs.

Es tracta de la primera actualització que fa l'OMS sobre els límits de contaminació des del 2005. En aquesta revisió, l'OMS ha ajustat a la baixa gairebé tots els nivells de referència de qualitat de l'aire i adverteix que la superació d'aquests límits s'associa a riscos significatius per a la salut. La major rebaixa és del diòxid de nitrogen, que descendeix dels 40 micrograms per metre cúbic actuals a 10.

En el cas de les partícules també es redueix el límit. En el cas de les PM2,5 cau de 10 micrograms per metre cúbic a cinc. En el cas de les més grans, les PM10, el límit passa de 20 micrograms per metre cúbic a 15.

Aquestes noves guies, segons avança Ecologistes en Acció, s’incompleixen en la totalitat de les ciutats de l’Estat espanyol. L’organització recorda que, prenent com a referència l’any 2019 abans de la Covid-19, els nivells de NO2 a Barcelona van quadruplicar la nova guia anual de l’OMS. Aquesta situació, alerta l’organització, es veurà agreujada per l’augment del trànsit i emissions generat pel recent alliberament dels peatges a les vies interurbanes.

El NO2 provoca cada any a l’Estat al voltant de 7.000 morts prematures, segons l’Institut de Salut Carles III i l’Agència Europea de Medi Ambient. És un gas irritant que provoca malalties respiratòries com l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), i minvament la resistència a les infeccions. 

Ecologistes en Acció recalca que la important reducció dels nivells de contaminació que l’OMS considera com a malsans, hauria de ser un “esperó” per als diferents governs de cara a avançar tot el possible en la millora de la qualitat de l’aire. “S’ha de tenir com a fita aquests objectius i no els límits legals que marca la normativa, que no sempre garanteixen la protecció de la salut”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article