Salut admet que hi ha quasi 70.000 dosis caducades 

Ho atribueix a la dificultat d’ajustar l’oferta a la vacunació sense cita

El Departament de Salut ha xifrat en 69.129 les dosis de vacuna de la Covid-19 caducades en les últimes setmanes a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha indicat que aquesta xifra correspon a 9.103 vials i significa un 0,6% del total de dosis administrades. 

Cabezas ha justificat que s'hagin caducat aquestes dosis a la dificultat d'ajustar “l'oferta i la demanda” quan la vacunació és sense cita prèvia, estratègia que van obrir a l'agost per facilitar al màxim la inoculació, i per garantir que si una persona acudia a un centre, rebés el vaccí. “Hem assegurat no perdre cap braç, cap persona, per vacunar”, ha afirmat. Ara bé, el nombre de vacunats va ser més baix del que esperaven a l'agost i, al setembre, el ritme tampoc s'ha reactivat com havien previst.

Cabezas ha atribuït les vacunes caducades a aquesta situació: “Les ofertes més àmplies dificulten la planificació. Quan la demanda superava l'oferta, no hi havia pèrdues, però quan l'oferta ha superat la demanda, ens hem assegurat no perdre cap persona per vacunar”.

Tot i les dificultats per arribar a la població no vacunada en les darreres setmanes, la responsable de Salut Pública ha assenyalat que les cobertures són altes —71,3% de la població amb pauta completa— i que donen per tancada aquesta primera fase d'arribar a la població general. La segona es basarà sobretot a vacunar persones que es van contagiar; continuar intentant arribar als que encara no han rebut el vaccí i administrar les terceres dosis.

De fet, des de fa ja algunes setmanes Salut ha centrat esforços en estratègies comunitàries de vacunació més que en punts massius. Una d'aquestes estratègies complementàries ha estat en els campus universitaris, on s'han administrat 1.297 dosis. Cabezas ha admès que el nombre d'estudiants és relativament baix amb relació al total de població d'aquests grups d'edat, però ha assenyalat que cada dosi “val la pena”. “Pensàvem que calia anar-hi i la resposta que han tingut els estudiants ha estat aquesta”, ha resolt.

Sobre els punts de vacunació massius, Cabezas ha tornat a indicar que se'n tancaran alguns en els propers dies però sense donar-ne més detalls. La idea de Salut és mantenir-ne alguns d'oberts per complementar la vacunació als centres d'atenció primària, si bé els reajustarà a les necessitats. Una de les funcions podria ser el de llançadores d'equips mòbils de vacunació. Un d'aquests punts que segurament quedarà obert és el de Fira de Barcelona, ha apuntat Cabezas.

Preguntada perquè es podria fer més per arribar a la població no vacunada, Cabezas ha descartat per ara aplicar incentius, com s'havia plantejat fa unes setmanes, ja que considera que ara com ara les estratègies comunitàries són “suficients”. En aquest sentit, ha assenyalat que, entre altres accions, estudiaran si en algun moment cal vacunar en un centre educatiu, però des d'una estratègia comunitària i no només per arribar als alumnes, sinó a tot l'entorn. Seria en aquells barris o territoris amb cobertures més baixes.

El certificat, en estudi

Sobre el passaport o certificat Covid-19, una mesura que fa setmanes que està sobre la taula i que la passada va rebre l'aval del Tribunal Suprem, Cabezas ha reiterat que estan estudiant aplicar-lo. “Considerem que és adient estudiar i valorar la utilització del certificat”, ha dit, sense més concrecions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article