Barcelona, escollida per provar un model “innovador” d’inserció sociolaboral per a beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital

El projecte pilot comptarà amb un pressupost de 10 milions d’euros provinents de fons europeus Next Generation


Barcelona ha estat la ciutat escollida per posar a prova un model “innovador” d'inserció sociolaboral i comunitària per a beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Segons han anunciat aquest dimecres l'Ajuntament i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, les dues institucions han acordat posar en marxa una prova pilot que pretén arribar com a mínim a un miler de persones i que comptarà amb un pressupost de 10 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation. 

La prova tindrà una durada de dos anys (18 mesos d'execució i 6 mesos d'avaluació) i serà la primera que es faci amb el finançament que aportarà el Ministeri a través del Component 23 que inclou el Pla de Recuperació. El projecte consistirà bàsicament en la creació d'una oficina única que ajudi al desenvolupament d'itineraris de polítiques actives. A més a més, es tindrà en compte específicament el reforç de vincles relacionals i comunitaris perquè aquesta inclusió vagi més enllà de la garantia de rendes o l'accés al mercat laboral.  Així, les més de 1.000 persones beneficiàries que participin en el projecte rebran la formació adequada i el seguiment necessari per part de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han anunciat l'acord des del consistori, on s'han reunit aquesta tarda. En una compareixença conjunta, Colau ha explicat que aviat se signarà el conveni per formalitzar la prova pilot i “aprofitar” els fons europeus perquè aquests arribin a “qui més ho necessita”. A més, ha apuntat que cal fer-ho “amb innovació” per potenciar “l'autonomia de les persones i la garantia de drets”. Per això, ha destacat que és un “orgull” per la ciutat de Barcelona acollir la prova pilot d’aquest projecte d'innovació social i espera que pugui replicar-se en altres municipis.

Per la seva banda, Escrivá, ha assegurat que l'Ingrés Mínim Vital aspira a ser una política “integral” perquè les famílies vulnerables accedeixin a una situació millor en la societat. Per a aconseguir-ho, ha precisat, és necessari treballar de la mà dels ajuntaments i la proposta de Barcelona és “molt ambiciosa”. Escrivá confia que la prova pilot a la ciutat els permetrà saber quins són els millors itineraris per a assolir aquesta integració sociolaboral de llars vulnerables.

Segons l'Ajuntament, l'experiència de Barcelona amb el projecte B-MINCOME que va rebre finançament de la Unió Europea i el Programa Làbora en favor de la inserció laboral de persones en risc d'exclusió han estat “decisius” per acordar la col·laboració amb el ministeri.

D'aquesta manera, les dues institucions dissenyaran i implementaran un dispositiu que contribueixi a la inclusió sociolaboral de com a mínim un miler de persones de la ciutat de Barcelona. El Ministeri d'Inclusió considera que es poden augmentar les probabilitats d'inclusió laboral si es treball en paral·lel amb els objectius d'inclusió social i comunitària. Per això, entre els itineraris previstos hi ha un acompanyament individual o formació i capacitació bàsica, entre altres.

El Ministeri d’Inclusió compta amb 298 milions d’euros del Pla de Recuperació per realitzar aquest tipus de projectes durant els anys 2022 i 2023. Dins del Component 23, el pla inclou aquesta inversió pel desplegament dels itineraris d’inclusió, en col·laboració amb altres entitats públiques i entitats del tercer sector social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

JORDI AGRAMUNT - L'URGELL
1.

Aquí a l'Urgell, ja fa anys que ho fem amb un Projecte de Capacitació i Empoderament sense tant malbaratament econòmic i "bombo i platillo". La formació és pionera en utilitzar l'humor terapèutic i la Gamificació com eines del Projecte (amb excel·lents resultats e impacte comunitari).

  • 1
  • 0

Comenta aquest article