La Generalitat reclama al Govern espanyol que “agilitzi” la reforma del reglament d’estrangeria

L’Executiu català demana reforçar les subdelegacions i el traspàs “efectiu” de les competències d’acollida


La Generalitat reclama al govern espanyol que “agilitzi” els tràmits necessaris per aprovar la reforma del reglament d'estrangeria. Així ho han traslladat la setmana passada les conselleres d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i de Drets Socials, Violant Cervera, al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, amb qui es van reunir a Barcelona.

Segons han explicat les conselleres després de la reunió, Escrivá els ha assegurat que el Govern espanyol hi està treballant i mirant d'encaixar diferents peticions per fer el reglament “el més beneficiós possible”. El Govern també ha demanat a l'Estat reforçar les subdelegacions que donen cites d'estrangeria i el traspàs “efectiu” de les competències d'acollida.

Verge ha apuntat que la llei d'estrangeria de l'Estat és molt “dura” i “restrictiva” i ha criticat les condicions “draconianes” per aconseguir permisos de treball o residència. A més, ha dit que suposa “una sèrie de violències institucionals” cap a les dones que, per exemple, davant d'un cas de violència de gènere, no denuncien per por a ser expulsades.

Per la seva banda, la consellera Violant Cervera ha explicat que des de l'any 2017 han arribat a Catalunya més de 8.100 joves migrats sols. D'aquests, 5.293 son atesos per la DGAIA, 3.837 dels quals majors d'edat. Cervera ha lamentat que quan superen la majoria d'edat i perden el permís de residència, es troben amb enormes dificultats per continuar treballant.

En aquest sentit, Verge ha reclamat al govern espanyol “que no sigui còmplice de les barreres administratives derivades de la llei d’estrangeria”.

Reforç a les subdelegacions

Una altra petició que ha fet la Generalitat és que es posin els mitjans “adequats” a les subdelegacions que el Govern espanyol té on s'expedeixen permisos. Verge ha denunciat manca de personal i dilacions “injustificades” en el temps d'espera per accedir a una cita, per exemple. Una petició que el ministre ha recollit.

Per últim, la consellera Verge ha exigit el traspàs “efectiu” del total de les competències d'acollida de les persones sol·licitants i beneficiàries de protecció internacional així com dels recursos tant de l'Estat com els corresponents provinents d'Europa perquè Catalunya pugui acollir “més i millor” des de la proximitat i en el marc d'un model “integral i de mirada llarga” i no tant “d'emergència”.

Mentre no es produeixi aquest traspàs, Verge ha reclamat la codecisió del Govern de la Generalitat en la planificació i la gestió de la política de refugi.

La consellera d'Igualtat i Feminismes també s'ha mostrat preocupada per l'actual funcionament del Sistema d'Acollida i Integració per a Sol·licitants i Beneficiàries de Protecció Internacional perquè suposa una “denegació altíssima” de les sol·licituds d'asil. En aquest sentit, ha destacat que només un 5% de les sol·licituds són resoltes positivament en comparació del 33% de mitjana europea. “Volem augmentar l'acollida, però necessitem que l'Estat estableixi corredors humanitaris i vies segures”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article