El 2030 caldran serveis més personalitats per a les persones dependents

Un estudi sobre l'evolució dels serveis socials


Una anàlisi sobre les necessitats de les persones dependents el 2030 indica que caldrà dissenyar serveis més personalitzats per atendre-les. Aquesta és la principal conclusió que recull la investigació sobre ’El Futur dels Serveis Socials: productes i serveis pel 2030’ que aquest matí ha presentat la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. L’anàlisi estudia les necessitats de les persones dependents i els seus cuidadors en els propers vint anys.

’El Futur dels Serveis Socials: productes i serveis pel 2030’ ha estat elaborat per la Fundació Creafutur, una entitat promoguda per la Generalitat i ESADE amb l’objectiu de fomentar i facilitar la innovació a les empreses catalanes. Segons indica, actualment, a Catalunya hi viuen més de mig milió de persones amb algun tipus de discapacitat i el 2030 aquesta xifra superarà les 600.000. La raó és el progressiu envelliment de la població però també hi incidiran altres factors com l’increment de les malalties mentals.
 
Aquest increment de la població dependent obligarà en el futur a potenciar nous productes i serveis que donin resposta a les seves necessitats i a les de les seves famílies. Però a més, l’impacte de la població amb problemes d’autonomia també es notarà en les empreses ja que les persones cuidadores requeriran d’una major flexibilitat laboral. L’anàlisi posa de manifest que a Catalunya hi ha unes 400.000 persones que conviuen amb dependents i un 75% declara que la seva qualitat de vida s’ha vist reduïda considerablement des que fa de cuidador/a.
 
En la línia de posar en el mercat nous productes i serveis, l’anàlisi destaca la necessitat d’estimular la col·laboració amb el món empresarial i el tercer sector que pot veure en aquest camp una oportunitat de negoci. La investigació al·ludeix, entre d’altres, a les entitats financeres i asseguradores; a les empreses de recursos humans i d’integració laboral de persones amb necessitats especials; les companyies de software, tecnologia i telecomunicacions; o les empreses de comunicació i gestió d’espais públics.
 
L’anàlisi també apunta un canvi progressiu en el perfil de les persones en situació de dependència. Cada cop més s’anirà deixant enrere l’estereotip de persona passiva que es queda a casa i, en canvi, creixerà el nombre d’aquells que volen millorar la seva situació psíquica i física, escollir autònomament els serveis que els siguin més útils i aprofitar les possibilitats de les noves tecnologies perquè ja s’hauran acostumat al seu ús.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article