Al 70% dels afectats per covid persistent els hi costa atendre responsabilitats familiars

Una de cada cinc persones presenta símptomes de Covid-19 cinc setmanes després de la infecció


Les persones amb covid persistent que tenien una bona salut i qualitat de vida abans de ser diagnosticades transmeten una llista de
símptomes nous extensa. Així, les persones afectades reconeixen que han vist minvar la capacitat de dur a terme activitats de la vida diària: al 75% li costa passar temps amb els amics; al 72%, treballar fora de casa i el 70% declara tenir dificultats per atendre responsabilitats familiars.

Investigadors de l’IDIAPJGol han publicat una editorial a la revista científica European Journal of Internal Medicine. En l’estudi, se centren en els efectes a llarg termini de la covid persistent, posant el focus en la salut mental.

Alguns descriuen la naturalesa cíclica de la malaltia, on alguns símptomes milloren mentre que altres empitjoren. Molts es poden considerar símptomes neurològics, per exemple: "el cervell està emboirat"; "No recordo el nom"; “No puc concentrar-me”...

Altres símptomes neurològics no específics, que sovint es produeixen amb la fatiga i la falta d’alè, inclouen mals de cap, marejos i embotiment cognitiu.

Els símptomes psicològics i psiquiàtrics experimentats per pacients amb covid persistent com depressió, ansietat, símptomes postraumàtics i deteriorament cognitiu es podrien atribuir a factors psicològics i lesions neurobiològiques. En aquesta línia, els símptomes com els marejos, mal de cap i les convulsions poden persistir durant molt de temps després de la malaltia aguda de la Covid-19.

Segons les investigadores, conviure amb l’estrès del covid persistent també ha afectat la salut mental de molts pacients, que han experimentat amb més freqüència insomni i ansietat.

A l’Estat espanyol, els símptomes més freqüents han afectat la capacitat de dur a terme activitats de la vida diària: al 75% li costa passar temps amb els amics; al 72%, treballar fora de casa i el 70% declara tenir dificultats per atendre responsabilitats familiars.

En la covid persistent, la malaltia mental està fortament associada al model de determinants socials, que subratlla l’impacte negatiu de la pobresa, la discriminació i l’exclusió social.

Només una minoria de pacients tenen l'oportunitat de ser derivats a serveis de salut mental. Per tant, “és crucial enfortir els serveis de salut mental, els recursos comunitaris i els grups de suport informals”, destaquen les autores de l’estudi.

La recerca en covid persistent

Diferents estudis apunten que una de cada cinc persones que contrau la Covid-19 presenta símptomes cinc setmanes després de la infecció. I 12 setmanes després, fins a una de cada deu persones segueix patint simptomatologia associada a la malaltia.

Per això, la recerca en covid persistent sobre factors de risc, fisiopatologia, conseqüències i seqüeles està augmentant, però encara són necessaris estudis amplis amb una alta participació i que analitzin les afectacions sobre les persones a llar termini.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article