La Sagrada Família s’il·lumina per visibilitzar la situació de soledat de la gent gran

El 41% de la gent gran manifesta un augment del sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s’ha sentit més vulnerable


Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Grans, que se celebra aquest divendres, 1 d'octubre, entitats i col·lectis donen visibilitat internacional a aquestes persones, i posen el focus en els reptes socials que afronta la societat per tal de garantir els seus drets. Així, l’entitat Amics de la Gent Gran il·luminarà la Sagrada Família amb el color blau, que representa l’organització.

Aquesta iniciativa pretén, precisament, visibilitzar la situació de soledat i l’edatisme que pateixen milers de persones grans i la urgent necessitat de combatre-ho des de tots els àmbits. També pretenen reivindicar i convidar a la reflexió. “Volem que esdevingui un punt d’inflexió que contribueixi a revisar el model d’atenció a les persones grans, i a aconseguir una societat millor i més justa que garanteixi els drets de totes i tots, independentment de la nostra edat”, adverteixen.

A banda d’il·luminar una icona reconeguda internacionalment com és el temple de la Sagrada Família, davant de la façana del naixement l’organització durà a terme diferents activitats al llarg de tot el dia amb l’objectiu d’informar, sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania. Així com també, a altres municipis del territori s’organitzaran activitats amb persones grans i voluntàries de l’entitat que se sumaran a la celebració d’un dia tan especial i significatiu.

Una altra de les accions principals que durà a terme la oenagè,és la recollida de signatures de suport per aconseguir canviar la definició de “vellesa” que figura a RAE (Real Academia Española), ja que la consideren discriminatòria. “El contingut d’aquesta definició no fa justícia a la diversitat de les persones grans i a la seva gran contribució a la societat”, asseguren.

340.000 persones grans viuen soles a Catalunya

A més, l’entitat vol posar de relleu una problemàtica creixent que afecta milers de persones grans: la soledat no desitjada. Segons dades de l’Enquesta Contínua de Llars de l’INE corresponent al 2020, a l’Estat espanyol hi ha 4.822.000 persones vivint soles, 340.000 a Catalunya, sgons l’IDESCAT, de les quals un 44% tenen més de 65 anys. L’augment respecte al 2019 és del 6’1%; el major increment anual en tota la sèrie històrica de l’INE. 

Segons els experts, aquesta tendència seguirà en els propers anys com a resultat, entre altres factors, de l’augment de l’esperança de vida, d’un major nombre de ruptures de parella abans de la jubilació i que cada vegada més persones arriben a l’etapa de la vellesa sense parella. “Aquests elements afavoreixen el risc d’aparició de soledat no desitjada, i situa aquest fenomen com a un dels principals reptes socials i polítics, presents i futurs, que haurem d’afrontar com a societat”, alerten a l’entitat.

La pandèmia ha accentuat la soledat

La pandèmia ha deixat al descobert “com d’invisible i d’amagada” està la gent gran i l’edatisme - discriminació per raons d’edat – existent en el dia a dia. 

Durant la pandèmia, les persones grans han estat el centre d'atenció, per la seva major vulnerabilitat davant de l’impacte del virus, però també pels prejudicis i els estigmes associats. Segons l’organització, “s'han produït situacions de vulneració de drets, han patit discursos i mesures edatistes, i s'ha tendit a projectar una imatge de les persones grans que no es correspon amb la seva diversitat”.

Segons l'informe L'impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran" realitzat per l’Observatori de la Soledat d'Amics de la Gent Gran, el 41% de la gent gran manifesta un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s'ha sentit més vulnerable. 

“Cal reflexió crítica, unir esforços i compromís per part de tots els actors per evitar que es repeteixin situacions com les que han viscut les persones grans en els darrers mesos”, assenyalen a l’entitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article