Almenys un de cada set adolescents a tot el món té un trastorn de salut mental diagnosticat

UNICEF avisa que els efectes de la Covid-19 sobre el benestar emocional podrien allargar-se “durant molts anys”


Almenys un de cada set adolescents d'entre deu i 19 anys a tot el món té un transtorn de salut mental diagnosticat. Així ho mostren les dades de la publicació L'Estat Mundial de la Infància d'UNICEF, on també s'avisa que els efectes de la Covid-19 sobre el benestar emocional podrien allargar-se “durant molts anys”. A més, l'organització lamenta que inclús abans de la pandèmia la infància i la joventut “ja patien problemes de salut mental” sense que es fessin les inversions necessàries per solucionar-ho. D'altra banda, el document sosté que cada any gairebé 46.000 adolescents se suïciden, una de les cinc principals causes de mort per aquest grup d'edat.

L'informe també conclou que només al voltant del 2% dels pressupostos de salut dels governs es destinen a la salut mental a tot el món. “Els últims 18 mesos han sigut molt llargs per tots nosaltres, especialment pels infants. A causa dels confinaments i les restriccions de moviment relacionades amb la pandèmia, els infants han perdut un temps valuós de la seva vida lluny de la família, els amics, les aules i els indrets de lleure, que són molt importants durant la infància” ha explicat la directora executiva d'UNICEF, Henrietta Fore.

Així, les conseqüències de la pandèmia “tenen un gran abast”, però són només la punta de l'iceberg. “Els governs estan invertint molt poc per atendre aquestes necessitats i no s'està donant suficient importància a la relació entre la salut mental i les conseqüències que es produeixen més endavant a la vida”, ha afegit.

Segons els primers resultats d'una enquesta internacional realitzada per UNICEF i Gallup entre infants i adults de 21 països, una mitjana d'un de cada cinc joves d'entre 15 i 24 anys diu que sovint “se sent deprimit o té poc interès per realitzar algun tipus d'activitat”. A l’Estat espanyol, els resultats de l'enquesta revelen que el 58,3% dels i les joves reconeixen sentir-se preocupats, nerviosos o ansiosos “sovint”, i el 36,1% “a vegades”. A més, l'11,5% assegura tenir poc interès a fer coses “sovint”, i el 68,2% “a vegades”.

L'alteració de les rutines, l'educació i l'oci, així com la preocupació de les famílies pels ingressos i la salut, fa que molts joves sentin por, ràbia i preocupació pel seu futur. Per exemple, una enquesta en línia realitzada a la Xina a principis de 2020, citada a l'informe, indicava que al voltant d'una tercera part dels enquestats afirmava sentir-se “espantat o ansiós”.

La salut mental de la infància i l'adolescència a l’Estat espanyol

A l'estat espanyol està molt present l'estigma associat als problemes de salut mental, si bé s'observa que els mateixos infants i adolescents estan començant a parlar més obertament de com se senten i de les seves necessitats. Per acabar amb aquest tabú, així com per garantir una atenció adequada i especialitzada a la salut mental dels infants i adolescents al nostre país, UNICEF considera “necessari” crear un “grup permanent” que concreti la implementació d'una política nacional de salut mental de la infància i l'adolescència, tal com recomana el Comitè dels drets de l'infant de les Nacions Unides. També s'haurien d'augmentar els recursos especialitzats i els canals a través dels quals poden ser escoltats.

D'aquesta manera, el document demana als governs i als aliats del sector públic i privat que es comprometin, comuniquin i actuïn per tal de promoure la salut mental de tots els infants, adolescents i cuidadors, protegir aquells que necessiten ajuda i tenir cura dels més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article