Lleida inicia l’acció ‘Truca a la Porta’ per conscienciar i detectar situacions de soledat en gent gran

A la capital del Segrià, un 18% de la població són persones de més de 65 anys i gairebé una de cada quatre viuen soles

El 18% de la població de la ciutat de Lleida són persones de més de 65 anys i gairebé una de cada quatre (un 23,64%) viuen soles. A més, el context pandèmic segueix impactant en el sentiment de soledat en aquest col·lectiu. Per aquest motiu, aquest dilluns s’ha presentat la campanya de sensibilització 'Truca a la Porta' per conscienciar i detectar situacions de soledat en la gent gran.

La campanya s’ha fet en el marc del programa Sempre Acompanyats i té el suport de la Fundació 'la Caixa', Creu Roja i l'Ajuntament de Lleida. El programa es va iniciar a Balàfia l'any 2019 i enguany està previst fer-lo extensiu a l'Escorxador, amb la implicació de 14 entitats socials i 15 voluntaris. En aquesta zona de la ciutat hi viuen prop de 4.800 persones de més de 65 anys.

Des de la Paeria expliquen que la campanya 'Truca a la Porta' representa el tret de sortida d'una sèrie d'activitats de sensibilització sobre la soledat de la gent gran, que es duran a terme a Lleida durant aquest mes d'octubre, coincidint amb la commemoració del dia 1 d'octubre, Dia Internacional de les Persones Grans.

En aquest sentit, l'alcalde, Miquel Pueyo, ha afirmat que el govern de la Paeria té com a una de les "màximes prioritats" abordar aquesta realitat i ha destacat el treball en xarxa que es fa per detectar, intervenir i prevenir situacions de vulnerabilitat i per contribuir a fer entorns "més propers, humans i saludables".

L'objectiu del programa Sempre Acompanyats és apoderar les persones en situació de soledat, facilitar la construcció d'una comunitat compromesa amb elles i sensibilitzar la ciutadania per fer front a aquestes situacions. A més, s'obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i posar en valor la tasca de les entitats que treballen en el territori.

La responsable del programa Sempre Acompanyats, Eulàlia Cardeña, ha assenyalat que la clau de la campanya és el treball col·laboratiu i els vincles que es creen i ha fet una crida a la societat lleidatana perquè "s'atansi a les portes i faci visible el problema".

Per la seva part, la presidenta de la Creu Roja a Lleida, Dolors Curià, ha explicat que el mètode que s'aplica en el programa es basa en tres eixos: la persona, el treball comunitari i la societat. Curià ha incidit en l'aportació de les entitats i de les persones voluntàries per ajudar les persones i per adaptar els nous programes d'acord amb noves necessitats.

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l'aïllament social provocat pel context d'emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en les persones grans. Segons una enquesta online realitzada durant el confinament, i dirigida a persones que participen en el programa de gent gran de la Fundació 'la Caixa', la prevalença de la soledat se situava en el 54,04%. Es tracta d'una xifra a l'alça en comparació amb la prevalença detectada en l'enquesta que es va realitzar en el marc del programa Sempre Acompanyats, el 2018, que estimava un 39,8% de soledat emocional i un 29,1% de solitud social a aquest col·lectiu.

A més, l'últim estudi realitzat per l'entitat revela que més del 34% de les persones enquestades reconeix haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa Sempre Acompanyats es duu a terme en 14 ciutats del territori espanyol i l'últim any ha atès més de 660 persones. Compta amb la implicació de 379 entitats vinculades als barris on està implementat i compta amb més de 200 voluntaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article