El CNJC demana la celebració d’un ple monogràfic al Parlament sobre la situació “crítica” del jovent

La plataforma alerta que més del 80% de joves no poden emancipar-se i que els que ho aconsegueixen ho fan en situacions precàries


Un ple monogràfic al Parlament per tractar la situació “crítica” del jovent, en especial les problemàtiques relacionades amb l'accés a l'habitatge, l'ocupació i la salut mental. Aquesta és la proposta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), que compta també amb el suport dels grups parlamentaris del PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem.

El CNJC ha registrat la petició per fer aquest ple monogràfic sobre la situació del jovent a Catalunya a la Mesa del Parlament, que haurà d'abordar la demanda. “És fonamental que s'estableixin les mesures necessàries a través d'un ple al Parlament per donar resposta a les problemàtiques que vivim”, ha dit el president de l'organisme, Guillermo Chirino, qui també ha alertat que més del 80% de joves no poden emancipar-se.

“Ens trobem en una situació crítica en l'àmbit habitacional, ocupacional i de salut mental”, ha subratllat Chirino. El president del CNJC ha assegurat que la taxa d'emancipació es troba en el 16,3%, el “mínim històric” de l'últim segle. A més, ha apuntat que els joves que s'han pogut emancipar ho han fet “en situacions precàries” i, en aquest sentit, ha reiterat que el col·lectiu no pot accedir al dret a l'habitatge. Segons dades del CNJC, el 56% de joves emancipats de Catalunya declaren haver patit abusos relacionats amb la llar, com ara el no retorn de les fiances.

Des de la plataforma d'entitats juvenils han alertat que els joves han de destinar un 120% de la seva capacitat adquisitiva, és a dir més del que ingressen, a pagar un lloguer mitjà. Això provoca que el col·lectiu aposti per compartir pis o necessiti el suport econòmic de la família. Chirino ha fet referència al concepte “desnonaments silenciosos”, ja que ha assegurat que algunes persones es veuen obligades a canviar de pis perquè no poden assumir el preu del lloguer.

Problemàtiques agreujades per la pandèmia

Així mateix, des del CNJC s'ha insistit que la pandèmia ha agreujat les problemàtiques que ja patia el col·lectiu. En aquest sentit, Chirino ha assegurat que els joves han estat “expulsats del mercat laboral”, ja que un 80% treballen en el sector serveis, el més afectat per les restriccions relacionades amb la Covid-19. A més, gairebé la meitat tenen contracte temporal. La plataforma també ha matisat que els joves són un “grup heterogeni” i, en aquest sentit, són les dones migrades i sense estudis les que més han patit en l'àmbit ocupacional.

“Al nostre país som líders en desocupació juvenil en l'àmbit de la Unió Europea”, ha lamentat Chirino. El president de la plataforma ha assegurat que el col·lectiu viu una “situació de vulnerabilitat estructural”.

Després de tot, el CNJC ha recordat que derivat de la pandèmia hi ha hagut un increment de trastorns de la conducta alimentaria entre els joves, al mateix temps que els intents de suïcidi han incrementat en un 190% i ja són la principal causa de mort en aquesta franja d'edat. “No podem normalitzar aquesta situació de precarietat que patim”, ha subratllat el president de l'entitat, que ha afegit que calen “respostes urgents” per resoldre “l'emergència”.

Chirino ha comparegut acompanyat per representants del PSC, ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem, els grups signants de la petició.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article