El sector de l’oci nocturn podrà reobrir en espais interiors a partir d’aquest divendres

Es farà amb un aforament del 70%, pista de ball, ús de la mascareta i certificat Covid


La reobertura de l'oci nocturn en espais interiors es farà a partir d'aquest divendres 8 d'octubre amb un aforament del 70%. Les persones que vulguin accedir als locals hauran d'acreditar el certificat covid amb la pauta completa, o bé presentar una prova diagnòstica negativa. Un cop dins, es podrà ballar a la pista i s'haurà de portar mascareta en tot moment, excepte quan s'estigui consumint. El secretari del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, Ramón Mas, ha avançat que l'horari de tancament serà fins a les 5h entre setmana i fins a les 6h els dissabtes i diumenges. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que demà es presentarà la resolució al TSJC, i que “no contempla la possibilitat” que no avali la proposta.

Plaja ha destacat que es tracta d'una notícia “esperada” pel sector després d'un any i mig de restriccions. De fet, ha afirmat que avui mateix acabaran de fixar els paràmetres d'aquesta reobertura, que entraria en vigor la nit de dijous a divendres a partir de la mitjanit. Això sí, també ha recordat que s'haurà de veure quins establiments estaran “preparats” per obrir.

La portaveu de l'executiu català ha opinat que l'ampliació de l'oferta d'oci nocturn “probablement modificarà els hàbits” d'una part de la població —referint-se als botellots— tot i que també ha afegit que aquest fet no els farà “desaparèixer”. Preguntada per la data, Plaja ha admès que tot i plantejar en un inici el divendres 15 d'octubre, des del primer moment s'ha volgut fer “com més aviat millor”, sempre que la situació epidemiològica fos favorable.

Ús del passaport Covid

El certificat Covid es posarà en marxa a través de la web verificacovid.gentcat.cat, on es verificarà que és vàlid. Els clients hauran de presentar el codi QR del seu certificat covid —en format digital o paper— i els responsables d'accés al local el llegiran amb una càmera. Automàticament si es pot accedir sortirà a la pantalla la paraula “validat” i una franja de color verd amb el nom i cognoms de la persona i la data de naixement. En aquest punt serà necessari mostrar també el DNI per tal de verificar que el certificat correspon a la persona que l'està utilitzant. Així mateix, si es denega el certificat sortirà a la pantalla la paraula “no validat” i una franja de color vermell.

En les pròximes setmanes el Govern preveu posar en funcionament una aplicació que faci la mateixa funció que la web. Segons ha avançat Masó, l'app anirà en la línia d'altres que ja s'utilitzen a França o Itàlia. El certificat Covid a través d'un codi QR servirà pels residents a la Unió Europea i el Regne Unit. Les persones de fora de la UE que vulguin accedir a un local hauran de fer-se un test d'antígens o una PCR en els punts autoritzats i presentar un certificat que demostri que tenen resultat negatiu.

Amorós ha assegurat que el certificat Covid és el que permet que l'activitat de l'oci nocturn es reprengui “amb normalitat”, en referència a la possibilitat de consumir de peu i poder ballar, tot i que amb mascareta. “Vam provar la tipologia de fer menys activitat, fer menys ball, i no va funcionar”, ha assumit Amorós, en referència als 15 dies de juny en què els locals van poder obrir, abans de la cinquena onada de la pandèmia.

El passaport Covid també permet que la reobertura es faci sense l'obligació de respectar la distància de seguretat i tampoc cal que els locals mantinguin un registre dels assistents. Sobre la restricció d'aforament, des del Govern han apuntat que “és millor començar a obrir amb seguretat” per tal de “no fer passes enrere”.

Amorós ha dit que és “responsabilitat de cadascú” portar la mascareta posada. “Sabem que l’oci nocturn ajudarà i farà tot el possible, però el més important és que la ciutadania sàpiga que ha de complir”, ha reiterat. El secretari general d'Interior ha assegurat que el personal dels locals d'oci nocturn “no són una autoritat” i, per tant, “se'ls pot demanar fins a un cert punt”. “No podem exigir a qui no és agent de l'autoritat que faci d'agent de l'autoritat”, ha assumit.

Horari “extens” i compliment de les mesures

Els horaris contemplen mitja hora més per tal que els locals puguin recollir. Així, de dilluns a dijous les discoteques hauran d'haver abaixat la persiana a les 5.30 h i a les 6.30 h divendres, dissabtes i vigiles de festius. Els locals amb llicència de bar musical hauran de tancar a les 2.30 h entre setmana i a les 3 h els festius. A aquestes hores també se li han d'afegir els 30 minuts per recollir.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Plaja, que ha dit que l'horari serà “extens”, afegint que “un cop es fa el pas”, no és per fer-ho amb un “horari limitat”. Preguntada per l'ús obligatori de la mascareta —una altra de les mesures que s'hauran de seguir— la portaveu ha dit que seran els mateixos treballadors dels establiments qui hauran de fer vetllar pel seu compliment.

Treballant en l'augment dels aforaments

Finalment, la portaveu del Govern també ha parlat dels aforaments, apuntant que s'està treballant per reprendre la presencialitat a les universitats al 100%, i augmentar-lo també en esdeveniments esportius i culturals fins al 80%. “Si les dades ho permeten, es podria fer en les pròximes setmanes”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article