Mèdia.cat impulsa l’Observatori LGTBI+per promoure una mirada diversa i lliure d’estereotips

El Grup Barnils impulsa un Observatori per analitzar com es representa la població LGTBI+ i les seves realitats als mitjans de comunicació i visibilitzar bones pràctiques en comunicació inclusiva


Com tracten els mitjans de comunicació les realitats de les persones LGTBI+ i com es pot caminar cap a una comunicació més inclusiva i sense discriminacions? Aquesta és la pregunta principal que vol respondre l’Observatori LGTBI+ de Mèdia.cat, un nou portal temàtic que neix avui dins de l’Observatori crític dels mitjans dels Països Catalans.

L’objectiu de l’Observatori LGTBI+ és analitzar com tracten els mitjans de comunicació les informacions relacionades amb la població LGTBI+ i promoure una mirada diversa, no estereotipada i no discriminatòria sobre les persones que tenen una identitat, orientació sexual o expressió de gènere fora de la norma.

La visibilitat de les diferents realitats LGTBI+ s’ha anat incorporant tant als mitjans de comunicació com a la societat, però encara queda molta feina a fer per aconseguir una representació que no reprodueixi estigmes socials ni discriminacions i que mostri el ventall de diversitat i pluralitat que hi ha darrere d’aquestes sigles.

Aquesta perspectiva diversa i antidiscriminatòria és més necessària que mai aquest 2021, un any en què s’ha constatat que la violència LGTBI-fòbica va en augment. L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat fins a 175 incidències entre gener i agost del 2021, un 30,6% més que l’any anterior, moment en què se’n van comptabilitzar 189.

L’assassinat de Samuel Luiz a Galícia al crit de “maricón” el 3 de juliol ha estat l’expressió més brutal d’aquesta violència a l’Estat espanyol. El cas ha tornat a posar a l’agenda política i mediàtica els delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI+ i la responsabilitat dels mitjans de comunicació en la reproducció de discursos discriminatoris.

Reportatges d’ànàlisi i noves veus

L’Observatori LGTBI+ de Mèdia.cat arrenca amb dos tipus de continguts: d’una banda, es publicaran reportatges d’anàlisi sobre la representació de les persones LGBTI+ i la seva realitat als mitjans de comunicació o en productes audiovisuals. Per altra banda, s’hi podran trobar entrevistes a persones diverses, poc habituals als mitjans de comunicació, que ajudin a enriquir el discurs i la representació plural de les realitats LGTBI+.

A més d’assenyalar i fer una anàlisi crítica de les discriminacions o inexactituds que es reflecteixen als mitjans de comunicació, l’Observatori LGTBI+ també vol visibilitzar en els seus continguts bones pràctiques en comunicació diversa i inclusiva del col·lectiu LGTBI+, ja sigui en premsa generalista, premsa especialitzada, digitals, ràdio, televisió, o en altres productes audiovisuals. També incorpora al portal un apartat de Recursos que puguin servir a periodistes per a formar-se i saber com visibilitzar de manera adequada les realitats LGTBI+.

30 anys de l’assassinat de la Sònia Rescalvo

L’Observatori s’estrena amb un reportatge de Víctor Yustres, que n’és també el coordinador. A l’article s’analitza el paper dels mitjans en la cobertura de l’assassinat de la Sònia Rescalvo, una dona trans que, avui fa justament 30 anys, va ser apallissada fins la mort al Parc de la Ciutadella per un grup de neonazis. Es tracta del que es considera el primer delicte d’odi LGTBI documentat a l’Estat espanyol.

El reportatge analitza quin va ser el tractament mediàtic d’aquest assassinat i els estigmes i discriminacions que es van reflectir a l'hora de tractar el cas de la Sònia, pel fet de ser una dona trans i prostituta. També recull les veus de periodistes, acadèmics i activistes, que analitzen el paper dels mitjans a l'època a l'hora d’abordar informacions sobre el col·lectiu LGTBI+ i ho vinculen amb la cobertura informativa de l’assassinat de Samuel Luiz a Galícia aquest estiu.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article