El ‘burnout’ entre els metges de família es va multiplicar per deu durant la pandèmia

Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi “transversal, descriptiu i multicèntric” realitzat per la CAMFIC


Durant la pandèmia de la Covid-19 el burnout o esgotament professional entre els metges de família a Catalunya es va multiplicar per deu, segons un estudi “transversal, descriptiu i multicèntric” liderat per Juan José Montero, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), i en col·laboració amb l'Observatori de la Medicina Familiar i Comunitària al Maresme (OMFaM).

Durant els mesos d'octubre i novembre de 2020, 84 participants —que representen el 25% dels metges i metgesses que treballen a 23 equips de quatre centres de salut— van omplir un formulari dissenyat específicament per analitzar els efectes de la pandèmia entre les professionals de l'Atenció Primària.

Entre els principals resultats de l'estudi destaca que el burnout dels participants va arribar al 58,3%, una dada significativa si es té en compte que el 2016, el mateix observatori, amb 82 participants, va mostrar un burnout d'un sis per cent, i el 2019, d'un onze per cent..

Per analitzar el nivell de burnout es fan servir tres dimensions: l'esgotament emocional, la despersonalització i la poca realització professional.

Resultats de l'enquesta

Segons l'enquesta post pandèmia, un 78,5% dels participants va presentar nivells alts de burnout en esgotament emocional i en despersonalització, seguit de molt a prop en realització professional, amb un 73,8%.

Del grup de mostra, el 75% són dones, i el 40% té més de 50 anys. El 82% té formació MIR i un 80% té fills. Un 50% fan guàrdies habitualment, un 30% no en fan, i un 20% les fan  ocasionalment. Un 52% fan esport de manera regular, i el 60% considera que dorm bé.

Per altra banda, un 15% dels enquestats ha sigut ressituat a un altre servei dins del mateix centre per fer front a la crisi de la Covid-19. Un 36,9% pensa deixar la professió, i un 62% vol canviar de centre -a un altre lloc de Catalunya (43%), a una altra comunitat autònoma (9,5%) o fora de l'Estat espanyol (9,5%). Per contextualitzar les dades, cal apuntar que en el període en què es va dur a terme l'enquesta, el 75% dels equips tenien almenys un metge de baixa laboral.

Relació entre variables

Analitzant una possible relació entre les dues variables dormir bé i deixar la professió, i el nivell de burnout, s'observa que, a pitjors nivells de burnout, pitjor es dorm i més ganes es té de deixar la professió.

Segons Juan José Montero, autor principal de l'estudi, "estem davant d'unes dades de burnout mai descrites fins al moment, i molt per sobre de les que coneixíem fins ara". “Hem constatat que els nivells de burnout en el territori s'han multiplicat per deu —tenint en compte que el 40 per cent són els mateixos professionals el 2016 que el 2020—, i que el criteri de diagnòstic és el més estricte que es pot fer servir", explica, i conclou que "tots junts hem d'actuar, perquè el metge i la metgessa que estan cremats estan exposats a més errors mèdics, més absentisme, i una baixa productivitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article