Una app per identificar les necessitats dels pacients amb malalties cròniques avançades

L’aplicació dissenyada per la Uvic-UCC i l’Institut Català d’Oncologia permet estimar la supervivència a través d’un procediment senzill i fiable


La Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha desenvolupat una aplicació que permet, d'una forma senzilla i pràctica, identificar les necessitats i fer una estimació de supervivència de pacients amb malalties cròniques avançades. Forma part del programa NECPAL, impulsat des de fa deu anys per la universitat i l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Es tracta d'una nova versió basada en un procediment “senzill, pragmàtic i molt fiable”, segons els impulsors. Es calcula que a Catalunya hi ha més de 70.000 persones amb necessitats d'atenció pal·liativa.

L'aplicació s'anomena NECPAL 4.0, un acrònim format a partir de la denominació de “necessitats pal·liatives” i que és el nom també del programa que desenvolupen la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) des de fa més d'una dècada. La nova versió d'aquesta eina és fruit de la millora i concreció de diversos paràmetres, d'afegir dimensions com ara la de les síndromes geriàtriques o símptomes i aspectes psicosocials, i de generar evidència sobre les necessitats de les persones identificades.

Entre les seves funcionalitats, l'app presenta una corba de supervivència dels pacients, basada en uns paràmetres que inclouen una avaluació multidimensional, la introducció gradual de mesures d'atenció pal·liativa, un procés gradual de planificació avançada i compartida de decisions, entre altres aspectes. Un dels objectius d'aquesta nova versió (la quarta) ha estat millorar la capacitat de pronòstic per a cada persona identificada. En aquest sentit, a partir de sis paràmetres clínics específics es pot estimar també el pronòstic.

El director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, Xavier Gómez-Batiste, assegura que aquesta nova versió de l'aplicació “és una contribució molt rellevant, pràctica, factible i que afegeix valor a l'aproximació pal·liativa original”. Aquest instrument, disponible en més de 10 idiomes, ha demostrat la seva utilitat tant en la identificació “com també en les necessitats pal·liatives identificades”, així com “ha evidenciat la seva utilitat en la millora de la qualitat dels serveis”, segons Gómez-Batiste.

Una avaluació multidimensional

L'aplicació NECPAL 4.0 parteix de l'avaluació dels professionals i inclou diversos paràmetres fàcilment identificables a la pràctica assistencial. Aquest instrument es basa en un llistat que identifica les necessitats d'atenció pal·liativa, el qual permet, posteriorment, elaborar un pla terapèutic. “Per tal d'assolir una atenció integral cal, entre altres coses, fer una avaluació multidimensional, avaluar l'estat de la malaltia, els seus valors i preferències, identificar i atendre la persona cuidadora principal, identificar i oferir professionals de referència i elaborar un pla terapèutic multidimensional”, especifica Gómez-Batiste.

En paral·lel, també s'ha posat en marxa el curs Identificació de les necessitats pal·liatives per a la millora de l'atenció integral i integrada en persones amb cronicitat avançada per a professionals sanitaris i socials. Es pot accedir en línia i ofereix informació sobre el programa NECPAL i se centra en l'atenció integral de persones que presenten algun tipus de cronicitat avançada, especialment amb alta fragilitat, multimorbiditat, demència en edat avançada i tota mena de fallades orgàniques.

El programa NECPAL compta amb la col·laboració de diversos investigadors i se centra a identificar les necessitats pal·liatives per a l'atenció integral i integrada en persones amb cronicitat avançada a partir de la creació i l'ús de l'app, així com d'altres recursos diferents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article