Barcelona posa en marxa el Centre de Masculinitats per avançar en l’equitat de gènere

Qüestionarà el significat “més estricte i caduc” d’expressions com ‘ser un home’ o ‘comportar-se com un home’


El Centre de Noves Masculinitats impulsat per l'Ajuntament de Barcelona ha entrat en funcionament aquest dijous, segons ha informat el consistori de la capital catalana. Es tracta d'un equipament que neix amb la voluntat de ser un espai obert a la ciutadania per promoure models de masculinitats “positius, oberts, plurals i heterogenis”. Un altre dels objectius de la iniciativa és generar imaginaris diferents del significat “més estricte i caduc” de “ser un home” o “comportar-se com un home”, així com per promoure la transformació social cap a relacions més sanes i igualitàries, segons subratllen els seus responsables.

A finals de juliol l'Ajuntament presentava una iniciativa que l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, definia com una de les “més interessants” impulsades pel consistori. Colau afirmava aleshores que, per exemple, les agressions al col·lectiu LGTBIQ+ “estan molt vinculades a un model de masculinitat patriarcal que cal revisar”.

El nou equipament neix amb tres línies estratègiques sobre les quals treballarà: l'esport (un dels sectors socials on el rol de masculinitat hegemònica és molt present, afirmen des del consistori), l'educació (amb el disseny d'un catàleg d'accions pensat per als diferents agents de la comunitat educativa) i la cultura (tot fomentant la creació de peces i espais en els equipaments culturals de la ciutat que tractin la temàtica).

En paral·lel, el centre neix amb la voluntat de “crear comunitat”. Per aquest motiu s'ha generat un espai de participació en la plataforma 'Decidim', per tal que la ciutadania que estigui interessada a treballar els models de masculinitats plurals pugui fer arribar les seves propostes i opinions.

'PLURAL, Centre de Masculinitats', ubicat a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, 22, també és la nova seu Servei d'atenció a homes per la promoció de relacions no violentes (SAH) i compta, en total, amb un equip professional de 10 tècnics. L'espai disposa d'una gran sala polivalent, despatxos per entrevistes, sala de reunions i l'àrea per als professionals. El seu pressupost anual és de 1,3 milions d'euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article