El personal sanitari català ha patit 181 situacions de violència als hospitals i 776 a primària el 2020

El sindicat CATAC-CTS-IAC engega una campanya per lluitar contra les agressions als professionals mèdics


El personal sanitari català va patir l'any 2020 fins a 181 situacions de violència als hospitals i 776 als centres de primària. Són dades de l'Institut Català de la Salut, que concreta que de les dels hospitals 46 van ser físiques, la mateixa xifra que als CAP. La resta van ser agressions verbals.

El personal d'infermeria, auxiliars d'infermeria i facultatius van ser els més afectats. Globalment, es va requerir la presència policial fins a 128 vegades. Per tot plegat, el sindicat CATAC-CTS-IAC ha engegat una campanya per lluitar contra aquestes agressions. La finalitat és conscienciar la població que “cap agressió està justificada” i encoratjar els treballadors a què comuniquin les agressions que pateixen per tal que s'investiguin.

“És vergonyós que tant Funció Pública, com el Departament de Salut i l'ICS no posin ni vulguin posar remei a aquesta situació d'agressions que pateix el seu personal dels centres sanitaris”, afirmen des del sindicat. Així, demanen la seva participació com a part interessada en les accions legals, garantir unes condicions de treball adequades, i integrar la condemna de tota conducta que atempti contra la dignitat dels treballadors i les treballadores.

Incompliment de normes i disconformitat amb els tractaments

Marina Roig, delegada de prevenció de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, ha exposat que l'origen de les agressions van ser per incompliments de les normes dels centres per part dels pacients (16%) i disconformitat amb els tractaments (14%). Als CAP, el 25% de les agressions es van produir als taulells informatius. “És important denunciar les agressions per saber per què es produeixen. Així les investiguem i podem prendre mesures correctores”, ha afirmat. A més, ha remarcat que “cal conscienciar els usuaris que el fet que sigui un servei públic no els dona dret a maltractar els treballadors”.

Amb tot, ha posat de manifest que durant la pandèmia hi va haver una davallada en les agressions, principalment perquè els centres estaven tancats i s'havia reduït el nombre de visitants. “Han baixat tots els accidents de treball, no només les agressions”, ha dit. Alhora, però, ha posat de manifest que estan patint més des que s'han reobert, i ho ha relacionat amb les limitacions per accedir als hospitals per part dels acompanyants i la precarietat dels treballadors. “Si la sanitat està precaritzada és per un tema polític. Denunciem des de fa anys la manca de plantilla. No hi ha personal”, ha insistit.

En el cas de Tarragona, les agressions van suposar un 10% de les de Catalunya, fins a les 93. A l'Hospital Joan XXIII, l’any passat hi va haver tretze agressions verbals i tres de físiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article