[DEBAT] Hi ha recursos suficients per a mantenir una bona salut mental?

Preguntem a professionals, pacients i administració sobre la importància de l’estabilitat emocional i si l’atenció dels pacients compta amb les ajudes necessàries


La salut mental necessita una gran quantitat d'atenció. La salut mental és la força interior capaç de fer front als obstacles de la vida. La salut mental ha de ser cuidada, tractada i hauria de ser l'objectiu principal de tots nosaltres.

El Dia Mundial de la Salut Mental se celebra aquest 10 d'octubre amb la finalitat de sensibilitzar a la població sobre la importància de tenir cura del nostre motor, el cervell.

Des del Social.cat hem preguntat a professionals, pacients i administració sobre la importància de l’estabilitat emocional i si l’atenció dels pacients compta amb les ajudes necessàries, ara que la pandèmia ha fet esclatar molts més casos de trastorns mentals.

Departament de Salut: “El programa de benestar emocional i salut comunitària és una de les eines que el departament impulsa per millorar la salut mental”

Per prevenir i millorar l'atenció al malestar emocional i donar suport als problemes emocionals de la vida diària —especialment generats a causa de la pandèmia—, des del Departament de Salut posem en marxa un programa de benestar emocional i salut comunitària que reforça amb psicòlegs i professionals comunitaris els equips d'atenció primària. El programa s'inicia amb la incorporació progressiva de 150 psicòlegs als equips d'atenció primària dels territoris amb majors necessitats socials a partir d’aquest mes d'octubre.

En aquest sentit, el Departament de Salut treballa de forma activa, des de fa mesos, implicant a diferents agents de tot el país, com el Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, i la implicació de professionals, clínics, famílies, etc.

(Jose G. Navarro, periodista al Departament de Salut)

Mercè Teixidó Casas, Centre D'Higiene Mental Les Corts: “La infantesa marca la nostra vida”

Crec que en els darrers anys hi ha hagut una empenta, pel que fa als recursos. Necessitem serveis per atendre a les persones, i s'han d'aconseguir fent un esforç entre tots. Com més aviat intervenim amb els pacients, abans podem resoldre la situació. El 40% dels trastorns que són presents en adults s'han creat de petits. I el 75% de les patologies que es presenten en l'adultesa es localitzen abans dels 25 anys. Això vol dir que cal generar més capacitat per ajudar a la gent i poder mantenir una bona salut mental. Així mateix, cal fer equips de professionals per a poder prevenir les patologies des de petits.

Pel que fa a com mantenir una bona salut mental, cal tenir cura d’ella. És molt important la capacitat de tenir una vida activa i adaptar-nos als canvis que van sorgint. També cal apuntar que les relacions interpersonals ajuden a tenir bona relació amb tu mateix. Les capacitats d'aprendre i saber relacionar-te amb els altres són aspectes claus per tenir una bona salut mental. Des de petits formem part d’un entorn on podem estimular les capacitats per aprendre.

(Mercè Teixidó Casas, cap de l'Àrea de salut mental del Centre D'Higiene Mental Les Corts)

Sandra C. Torres, pacient: “L'autoconeixement és la clau per superar els obstacles”

La gent es creu que amb teràpia i pastilles ja està arreglat i no, és només una ajuda. La clau és conèixer-se bé a un mateix i voler-se per a crear així la teva fortalesa mental.

És molt important treballar el creixement personal per a saber com afrontar els problemes, ja que, com que no ens coneixem bé, no sabem com gestionar les emocions. En aquest sentit, l'esport és molt potent per a evadir-se, ja que tens una sensació de felicitat natural i elimines cortisol, que és l'hormona de l'estrès. A part de llegir llibres d’autoajuda i creixement personal per a canviar la visió que tens de la vida i les seves situacions.

(Sandra C. Torres, pacient amb depressió diagnosticada)

Marisol Ramoneda, psicòloga: “El present és on hem de construir”

Hi ha suficients recursos en l'àmbit privat, en l'àmbit públic són insuficients. El psicòleg comença a ser una figura important, però encara hi ha pocs psicòlegs per habitants. Si millorés la salut mental, milloraria la salut física, perquè si la gent està contenta rendeix molt més.

Una bona salut mental és treballar amb un mateix. Saber qui som i on estem. Tenir una bona xarxa d'amistats o familiars t'ajuda a estar connectat amb el món. Acceptar-nos com som, amb els defectes i qualitats. Cal tenir l'habilitat de poder compartir les penes i les llàgrimes amb els altres. Si tenim la capacitat d'introspecció podem superar els sots de la vida. També podem comptar amb persones que ens ajudin a flexibilitzar-nos, l'autoconeixement, l'empatia i l'escolta. Ser assertiu és una posició equilibrada on defenses el que vols de manera respectuosa.

(Marisol Ramoneda, psicòloga)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article