Els professionals de cures pal·liatives reclamen més recursos per a la recerca

Un 68% dels enquestats per l’Associació Contra el Càncer i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives tenen dificultats per compaginar la investigació amb les tasques d’atenció sanitària


Una enquesta promoguda per l'Associació Contra el Càncer i la Societat Catalana-Balear de Cures Pal·liatives ha trobat que un 68% dels i les professionals de les cures pal·liatives manifesten no tenir recursos per a poder promoure la recerca i la docència. Les dues entitats demanen una major equitat en l'accés a la investigació en aquest àmbit de la medicina.

Només un 28% dels i les professionals de cures pal·liatives afirmen poder desenvolupar funcions de recerca dins de les seves tasques, segons una enquesta elaborada per l'Associació Contra el Càncer i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya. En aquest sentit, ambdues organitzacions reclamen que “tots els pacients haurien de poder beneficiar-se dels resultats d'una recerca integral, des de la identificació dels pacients amb necessitats pal·liatives, el diagnòstic, fins al tractament”.

Segons l'enquesta que han elaborat les dues organitzacions, el 64% dels equips professionals manifesten que més del 51% total dels pacients que atenen son pacients oncològics. “Caldria avançar, encara més, en disposar de més coneixement sobre el control de símptomes, sobre el tractaments emprats, sobre l'atenció psicològica i social, sobre l'impacte que els genera la malaltia a tots nivells”, assenyalen ambdues entitats.

Per a les dues organitzacions, una de les fites a aconseguir hauria de ser “garantir la continuïtat d'una assistència de qualitat, al mateix temps que no es desatén la recerca”. Per aquest motiu, és important promoure l'aplicació dels coneixements existents sobre les cures pal·liatives, formant a aquelles persones en qualsevol dels recursos que intervenen en l'atenció de persones amb necessitats pal·liatives.

Arrel dels resultats d'aquesta enquesta, l'Associació Contra el Càncer i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives pretenen iniciar un treball conjunt per aconseguir l'equitat en la recerca, promoure projectes d'investigació que permetin comprendre millor totes aquelles situacions per a poder oferir un millor benestar a les pacients i les seves famílies, i que totes les persones amb necessitat pal·liatives tinguin accés als resultats de recerca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article