La UOC i el Programa Català de Refugi de la Generalitat s’uneixen per potenciar la cultura de l’acollida

Igualtat prepara un conveni amb 12 universitats per facilitar que les persones refugiades puguin seguir els estudis


Coincidint amb l'inici de curs acadèmic i davant la crisi de drets humans en matèria de migracions i refugi, el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han unit esforços per fomentar la participació de la comunitat universitària en el Programa de Mentoria amb persones refugiades.

Es tracta del primer projecte que s'obre al món universitari amb l'objectiu d'ampliar “l'abast territorial” així com “l'impacte social” del programa. “Cal trobar fórmules perquè la societat i les institucions tinguin l'oportunitat d'implicar-se en l'acollida, en la mesura que puguin i com creguin que pot ser més útil”, assenyala la titular del departament, Tània Verge.

L'acord converteix el centre en el primer participant d'àmbit universitari a través d'una col·laboració que vol impulsar la participació de l'alumnat. “No només contribuïm a donar resposta a les necessitats socials, sinó que també facilitem al nostre alumnat l'adquisició de competències ètiques i globals, que integrin valors com el sentit de justícia social, equitat i inclusió Pastora Martínez Samper, vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC.

Paral·lelament, el Departament d'Igualtat i Feminismes prepara un conveni de col·laboració més ampli, amb les 12 universitats catalanes —tant públiques com privades— per desplegar un pla d'acollida que els permeti seguir els estudis universitaris al nostre país.

En concret, el conveni permetrà posar en marxa un curs d'extensió universitària específic per a les persones afganeses refugiades a Catalunya. A banda del finançament de totes les despeses acadèmiques i administratives derivades de la subscripció al curs, el programa pilot preveu ajuts destinats a les despeses ordinàries dels estudiants, entre d'altres.

Suport a més de 700 persones exiliades

L'actual programa de mentories de la Secretaria d'Igualtats ha acollit 723 persones exiliades i ha format 1.028 persones voluntàries des del 2017. En aquest s'hi atenen les necessitats bàsiques de les persones refugiades o sol·licitants d'asil i s'hi promou la seva inclusió i autonomia laboral i social. La mentoria funciona en grups d'entre 2 i 5 persones que acompanyen una o diverses persones refugiades i els donen suport en l'aprenentatge del català, en la descoberta de l'entorn o en l'ampliació de la seva xarxa social i del seu itinerari professional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article