Simplificar el tractament antiretroviral millora la qualitat de vida dels pacients amb VIH

Una investigació comprova que reduir el nombre de fàrmacs que s’utilitzen a la teràpia és eficaç i comporta un menor risc de toxicitat a llarg termini


Un estudi coordinat per l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) ha demostrat l'eficàcia d'un tractament contra el VIH amb només dos antiretrovirals, en lloc de la teràpia estandarditzada que fa servir tres fàrmacs diferents. Aquesta simplificació del tractament pot suposar la millora de la qualitat de vida dels pacients amb aquest virus, ja que és més barat i pot oferir un menor risc de toxicitat al llarg termini, al mateix temps que no produeix resistències ni té efectes secundaris. La investigació s'ha publicat a la revista The Lancet HIV i s'ha portat a terme en centres íntegrament públics de Catalunya.

En aquest estudi s'han utilitzat només dos antiretrovirals, dolutegravir i lamivudina, per tractar el VIH, en comptes del tractament estàndard que inclou tenofovir, emtricitabina i també el dolutegravir. Com que la Sida és una malaltia que afecta les cèl·lules del sistema immunitari i impedeix que funcioni normalment, les persones que s'infecten del virus requereixen medicació antiretroviral permanent. Al llarg del temps, però, hi ha risc acumulat de toxicitat o d'interaccions amb altres fàrmacs prescrits per altres malalties i per aquest motiu els investigadors volien estudiar fins a quin punt es podia reduir el nombre de fàrmacs administrats.

Els participants en la investigació eren adults majors de divuit anys, positius en el test serològic per VIH i asimptomàtics, que rebien teràpia triple estàndard i estaven ben controlats. Alguns van passar a rebre la teràpia només amb un fàrmac (dolutegravir), altres a teràpia doble amb dolutegravir i lamivudina, i altres van seguir amb el seu tractament triple.

Cada participant inclòs en l'assaig era citat al seu centre hospitalari cada 12 setmanes, fins a les 48 setmanes que va durar l'estudi. Se'ls feia una anàlisi de sang per detectar la quantitat d'ARN de VIH viral en plasma, la concentració de cèl·lules del sistema immunitari i també s'analitzaven altres paràmetres com la glucosa, la creatinina, la insulina, els lípids i la vitamina D.

A partir d'això, es va comprovar que la teràpia només amb dolutegravir no era òptima i, per tant, es va seguir l'estudi amb la teràpia amb dos fàrmacs (dolutegravir i lamivudina), per comparar-la amb el tractament triple estàndard. Després de les 48 setmanes es va observar una eficàcia similar en ambdues pautes de tractament, però la doble suposava subministrar una menor quantitat de fàrmac i menor risc de toxicitat que els tractaments triples a llarg termini.

A més, el pes dels pacients es va incrementar uns 1,5 kilograms de mitjana amb la teràpia amb dos antiretrovirals respecte a la triple, però no es va observar cap impacte entre canvis de pes i canvis en els paràmetres metabòlics. Tampoc es van veure alterats aspectes neuropsiquiàtrics rellevants com la qualitat del son en els pacients amb teràpia doble respecte els de l'altre grup.

Una trobada esperançadora

“Passar de teràpia triple a doble representava una millora en la qualitat de vida dels pacients amb VIH. A més, es va comprovar que el tractament doble amb dolutegravir no produïa resistències, la majoria d'efectes adversos van ser lleus o moderats i no hi va haver diferències significatives en els efectes secundaris d'ambdós grups”, conclouen des de l'Hospital Clínic.

Tot aquest estudi s'ha portat a terme en centres íntegrament públics de Catalunya i ha estat liderat pel professor associat de medicina del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic i membre del grup Sida i infecció per VIH de l'IDIBAPS, Esteban Martínez. També han participat l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital de Sant Pau, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital de Vall d'Hebron i l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

“L'assaig clínic d'aquesta investigació sobre el tractament del VIH és un dels més importants en nombre de participants que s'ha realitzat a Catalunya, i s'espera que les seves conclusions repercuteixin positivament en el tractament de les persones que viuen amb VIH”, asseguren des de l'Hospital Clínic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article