Els col·lectius en defensa de l’habitatge acumulen multes de més de 200.000 euros per intentar aturar desnonaments

Els sindicats denuncien que se’ls sanciona “sota l’empara de la llei mordassa”


Els col·lectius en defensa de l'habitatge acumulen 364 multes per valor de més de 200.000 euros des de 2019. Així ho han explicat aquest dimecres diversos membres d'entitats com la PAH, Alerta Solidària i el Sindicat de Llogateres de Catalunya. Segons ha explicat l'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous, les sancions són majoritàriament per desobediència i resistència. 

A més, ha alertat que des del juny les multes també són per obstrucció a la justícia, delicte que es comet quan s'impedeix a funcionaris desenvolupar les seves funcions i pel qual es poden demanar fins a 601 euros de multa, segons ha detallat l’advocada. Amb tot, els sindicats han denunciat que se'ls sanciona “sota l'empara de la llei mordassa”.

De les 364 multes que han registrat entre els diferents col·lectius, 351 s'han posat en mobilitzacions per aturar desnonaments. “Tot això respon a unes directrius del Departament d'Interior davant d'un moviment tan necessari com és el de defensa de l'habitatge”, ha subratllat Pous. Així mateix, els diferents col·lectius han assegurat que pateixen “persecució política” i han acusat el Departament d'Interior de voler “amenaçar” les persones que es mobilitzen en defensa de l'habitatge.

Els activistes han reiterat que tot plegat s'empara en la Llei orgànica de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa. En aquest sentit han recordat a ERC i CIU que el 2014 van votar en contra d'aquesta llei i, actualment, emparen en ella les multes, fet que han qualificat de “pantomima”. Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, ha apel·lat al Govern, a qui considera “l'encarregat de deixar les persones sense llar”. “Rentin-se la boca abans de parlar del dret a l'habitatge i revisin les vergonyes abans d'estripar-se les vestidures contra la llei mordassa”, ha criticat.

Així, des dels diferents col·lectius han exigit que es retirin “immediatament” totes les multes imposades a les persones que van participar en accions per aturar desnonaments, al mateix temps que han demanat que no se n'interposin de noves sota el paraigua de la llei mordassa.

A banda de les multes, les entitats també han demanat que la BRIMO i l'ARRO no s'utilitzin a l'hora d'executar els desnonaments i han recordat que això es va fixar en l'acord d'investidura entre ERC i CUP.

Xifres “record” el 2021

Segons xifres dels diferents sindicats, entre abril i juny de 2021 a Catalunya es van fer 2.624 desnonaments, el que equival a executar-ne 40 cada dia de dilluns a divendres. Oriol Sales, membre del Sindicat d'Habitatge de Reus, ha assegurat que són unes dades “record a l'Estat espanyol”. “Els desnonaments que s'executen dia rere dia des de fa anys no són més que la punta de l'iceberg, l'expressió última d'un sistema fallit en la garantia del dret a l'habitatge”, ha sentenciat Sales.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article