Diversos cementiris catalans habilitaran un espai per al dol perinatal i gestacional

Figueres i Premià de Mar se sumen a la iniciativa, que ja està en marxa a Barcelona, Lleida i Olot, entre altres municipis


Aquest divendres és el Dia Mundial de la Conscienciació sobre la mort Gestacional, Perinatal i Neonatal, i per conscienciar sobre aquesta realitat que afecta a moltes parelles, diversos ajuntaments de Catalunya han anunciat que habilitaran un espai als cementeris dels seus municipis, on les famílies que hagin perdut un fill durant la gestació o en néixer el puguin recordar. 

És el cas de l’Ajuntament de Figueres, que ha anunciat que crearà un espai per a les persones que han patit aquesta pérdua, on puguin “recollir-se i mostrar el dol”. Per això, hi haurà una bassa amb còdols d'alabastre per dispositar-hi records individualitzats; una placa d'alabastre gravada com un finestral per on passaran els rajos de sol, un banc en forma còncava on poder asseure’s, un cirerer i un arbust.

També ha anunciat aquesta setmana que crearà un nou espai per al dol perinatal l’Ajuntament de Premià de Mar. Tot i que fins novembre no estarà en marxa, el consistori vol oferir així el seu suport a les famílies que ho necessitin. Tal com detalla el consistori, serà un recinte obert amb tres xiprers on es disposarà una placa distintiva i bancs per seure.

D’altra banda, els ajuntaments també volen conscienciar a través de les experiències i la paraula. Per això, l’Ajuntament de Figueres organitza també una taula rodona sobre el dol perinatal i gestacional, que se celebrarà aquest divendres a la tarda i que comptarà amb la participació de diverses expertes i activistes.

L'alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, diu que la mesura vol ser un “acte de reconeixement social” d'un dol que “es viu de manera silenciada” i que “és un tabú en la nostra societat”. Segons l’alcaldessa, trencar el silenci amb el que es viu el dol perinatal és vital. “Per això és tan important habilitar un lloc on les famílies puguin recordar els seus éssers estimats”.

Altres ciutats catalanes ja han habilitat espais per al dol perinatal als seus cementiris. És el cas del cementiri de Montjuïc, a Barcelona, el d’Olot, i el de Sant Hilari Sacalm. 

Segons les últimes xifres publicades a l’Idescat, de l’any 2019, la taxa de mort perinatal va ser del 4,57% (defuncions per cada 1.000 naixements). I la taxa de mortalitat infantil va suposar un 2,55% (defuncions per 1.000 nascuts vius).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article