La reinvenció d’un banc d’aliments per fugir del seu model assistencialista

Al Prat del Llobregat, els usuaris de La Botiga participaran a partir d’ara en la seva gestió amb un model de governança cooperativa


El Prat de Llobregat ha reinventat el seu banc d’aliments fent que els seus beneficiaris puguin participar activament en la seva gestió a partir d’un model de governança cooperativa. Amb l’objectiu de deixar enrere el tradicional model assistencialista, La Botiga, que es com s’ha batejat el projecte, permetrà que els usuaris que ho vulguin siguin un voluntari més durant tres hores al mes.

“És un canvi de mirada. Creiem que aquesta col·laboració pot ser l’embrió de molts canvis socials”, destaca Mònica Plana, directora d’ABD, l’empresa gestora. La Botiga rebrà aliments del Banc dels Aliments i de fons europeus, però també productes de proximitat i Km0 del Parc Agrari i reaprofitats per la Fundació Espigoladors.

David Vicioso, tinent d’alcalde d’Acció Social, explica que La Botiga substitueix el Punt Solidari que es va posar en marxa fa deu anys per distribuir aliments entre les famílies més castigades per la crisi econòmica. Un model “assistencialista” que fa uns tres anys es va decidir canviar per un altre més basat en l’autonomia de les persones i l’autosuficiència alimentària.

Amb un banc d’aliments convencional, La Botiga només comparteix l’objectiu de fer arribar aliments als més necessitats. A partir d’aquí, el projecte engegat al Prat de Llobregat incorpora moltes innovacions que volen ser “l’embrió” d’una transformació a “molts nivells”.

La innovació més visible és que La Botiga s’ha construït tenint molta cura dels seu aspecte. Mònica Plana, directora d’ABD, l’empresa gestora, explica que van optar per donar-li l’aparença d’un supermercat normal per evitar la sensació de “vergonya” que determinats usuaris poguessin tenir. Així, els veïns seleccionats pels serveis socials poden fer una compra estàndard amb un sistema de punts, anomenats Ricardes, i endur-se els productes que necessitin.

La principal innovació però, és que tots els usuaris podran participar en la gestió del projecte. Així, a tots ells se’ls ofereix la possibilitat de treballar un mínim de tres hores al mes a La Botiga. Mònica Plana destaca que amb aquesta feina d’apoderament persegueixen molts objectius, entre ells “incentivar” els usuaris a mobilitzar competències per incorporar-se al mercat de treball, lluitar contra la soledat “no volguda” de moltes persones i ser una “vacuna” contra el racisme i la intolerància fent de La Botiga un punt de trobada de gent molt diferent.

Els beneficiaris voluntaris també podran participar, de la mà de la Fundació Espigoladors, un dels socis del projecte, en l’aprofitament de productes agrícoles en camps del Parc Agrari que s’incorporaran a La Botiga. Marc Farrés explica que ja estan portant voluntaris als camps i preveu que la cosa vagi a més en el curt termini.

La Botiga es va posar en marxa a finals d'agost. En aquest temps ha repartit 28.000 quilos d'aliments a unes 1.700 persones, el 33% menors de 15 anys, de 550 famílies del municipi. Els voluntaris que hi treballen han invertit 1.000 hores, de les que un 10% les han aportat persones que també en són beneficiàries. Una d'elles, la Sònia, destaca que poder col·laborar en el projecte és una manera de retornar l'ajuda rebuda i posar un granet de sorra per fer-lo més gran. “Vull seguir participant perquè aquest projecte demostra que amb unió i treball es poden fer moltes coses bones”, afegeix. Voluntaris com la María Bueno, que ja col·laborava al Punt Solidari, destaca que els canvis introduïts són molt positius perquè s'està aconseguint que molta gent se'l senti seu.

A banda, en el disseny de La Botiga hi han participat estudiants de la Universitat Europea ECIU, liderats per la UAB, que han fet un treball horitzontal i creatiu per replicar en clau local experiències d'èxit en altres indrets del món. Una feina que s'allargarà en el temps per seguir incorporant idees per fer del projecte de La Botiga un motor de circularitat i inclusivitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article