La PAHC Bages exigeix a Endesa la instal·lació de comptadors socials sense més demora

L’entitat denuncia que els vuit blocs ocupats a Manresa pateixen constantment amenaces de talls de llum


Membres de la PAHC Bages s'han concentrat aquest dijous al matí a les portes d'una de les delegacions d'Endesa a Manresa per exigir a la companyia elèctrica que compleixi amb l'acord signat amb la Generalitat i agilitzi els tràmits perquè les famílies vulnerables comptin amb comptadors solidaris. Segons han manifestat des de la plataforma, malgrat que han fet la sol·licitud per a la seva instal·lació en els vuit blocs que tenen ocupats a la ciutat, el tràmit es troba encallat. El col·lectiu denuncia que viuen amenaçats constantment amb possibles talls de llum als comptadors que tenen punxats.

Abderraman Latrach i Juli Arévalo, que viuen a un dels blocs ocupats per la PAHC Bages al carrer Bambylor de Manresa, han denunciat que tècnics d'Endesa els hi ha volgut tallar la llum que tenen punxada, malgrat haver fet la sol·licitud de comptadors socials al bloc. Segons han assegurat, va ser un dels veïns que els ho va impedir i va acabar denunciat.

Al bloc hi viuen 11 infants. "Ens deixen en una situació de precarietat a moltes famílies", ha lamentat Latrach i ha assegurat que el fet que no compleixin amb "l'acord" els deixa "amb l'única solució de punxar la llum, amb el risc que això comporta".

Segons ha denunciat la PAHC, malgrat que han fet la sol·licitud, cap dels vuit edificis que tenen a la ciutat compta a hores d'ara amb comptadors socials, un fet que obliga a les 250 persones que hi viuen a tenir la llum punxada.

El passat mes de març, la Generalitat i Endesa van signar un acord per garantir l'accés universal al subministrament sense la necessitat de disposar d'un títol habilitant, l'únic que calia era un informe de Serveis Socials. Des de la PAHC han assegurat que, malgrat comptar amb la col·laboració dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa en les seves sol·licituds, els tràmits segueixen encallats.

El punt de la protesta

La PAHC ha escollit la seu d'Endesa del polígon Els Dolors per a fer la denúncia en tractar-se del mateix punt on, ara fa cinc anys, es va fer una protesta contra la pobresa energètica després del cas d'una dona gran de Reus que va morir en un incendi poc després que li tallessin l'electricitat. Amb aquest gest la plataforma ha volgut recordar que es tracta d'una vulneració dels drets humans i el risc que pot comportar connectar-se, de forma irregular, al subministrament elèctric.

Des de la companyia elèctrica, recorden que són els ajuntaments, a través dels Serveis Socials, els qui han de requerir la instal·lació dels comptadors temporals d'urgència. En aquest cas, subratllen que no han rebut cap petició per part de l'Ajuntament de Manresa. Per altra banda, la companyia assegura que talla la llum quan es detecta que s'ha punxat per garantir la seguretat de les famílies i l'immoble davant d'un potencial risc d'incendi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article