Posant en qüestió el model d’acompanyament amb els joves migrats sols

La II Jornada Joves Migrats Sols vol generar propostes d’acció adreçades a l’administració i entitats que treballen amb el col·lectiu


Tenen els joves migrats sols suficient autonomia per prendre les seves pròpies decisions? L’acompanyament de les entitats i administracions que hi intervenen amb el col·lectiu, és apoderador, o, en contra, els resta responsabilitat? Aquestes són algunes de les qüestions que es posaran sobre la taula el proper dijous 24 d’octubre en la II Jornada Joves Migrats Sols, una iniciativa organitzada per Prollema i el projecte CHIEF-UPF, i que vol obrir un debat sobre el model d'acompanyament amb els joves migrats sols.

La jornada, que se celebrarà al Campus Poblenou de la UPF durant tot el dia, té l’objectiu de generar un document de propostes d’acció en l'àmbit de l’acompanyament amb aquest col·lectiu adreçat tant a l’administració com a les entitats que treballen amb ells. Els organitzadors volen, amb la jornada, facilitar un espai de trobada i treball conjunt entre entitats, professionals i persones joves migrades soles. Segons apunten des de l’organització, moltes vegades, el model d’acompanyament vigent “infantilitza” al jove, no permetent la seva autonomia ni l’autoresponsabilitat. Per això, es posarà sobre la taula com s’ha d’acompanyar els joves en el seu procés d’apoderament i creixement personal.

D’altra banda, durant la jornada, també es vol donar visibilitat a les bones pràctiques socioeducatives que facilitin el procés d’inclusió a la societat d’acollida. En aquest sentit, tant Prollema, associació que capacita als joves migrats sols per ensenyar les seves llengües maternes, com CHIEF-UPF, un projecte de la UPF que explorar el significat de cultura per a les persones joves, volen aproximar aquelles pràctiques “petites, invisibilitzades” que molt sovint son dutes a terme per persones o entitats que no estan vinculats ni a l’administració ni a cap entitat o empresa del tercer sector. “Explicant allò petit, reconeixent-ho i visibilitzant-ho, se cerca també la possibilitat de la seva rèplica arreu del territori”, expliquen. Així, des de l’organització volen destacar les propostes de CataLaCuina!, i Pedalem, a més a més de comptar amb l'experiència de propostes necessàries i d'ampli abast d'intervenció com Dar Chabab i les Bacstations de Barcelona Actua.

D’altra banda, la jornada també acollirà taules rodones sobre temàtiques sobre habitatge, emancipació, autonomia i comunitat, entre d’altres, amb ponents que provenen de l'àmbit acadèmic, de l'administració, del tercer sector, persones joves migrades, col·lectius i entitats d’àmbit comunitari.

La iniciativa dona continuïtat a la I Jornada sobre Experiències educatives amb joves migrats sols, que es va organitzar el passat mes de març a la Nau Bostik de Barcelona, i en la qual van participar més de 250 persones d’arreu del territori.

Per participar en la jornada cal inscripció prèvia, tot i que també podrà seguir-se en streaming.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article