Un de cada tres adolescents pensa que la violència de gènere és inevitable i que està “molt normalitzada”

Save the Children adverteix de la “urgència” d’integrar programes de reeducació per als agressors


La normalització de la violència de gènere i la repetició de rols sexistes es mantenen també entre adolescents, segons l'últim informe de Save the Children, ‘No és amor’, informe en el qual s'analitzen les dades existents a l’estat Espanyol sobre la preocupant violència de gènere que se sofreix a partir dels 13 anys. “El negacionisme avança entre els joves, els nois tenen una percepció més negacionista que les noies”, diu Andrés Conde, director general de Save the Children.

El director ha constatat que els joves estan influenciats per diferents factors: la pornografia, les xarxes socials i els seus continguts sexuals i, la intensitat de les primeres relacions. “Els adolescents no són conscients que exerceixen violència, és així com la situació empitjora i és cada vegada més elevat el nombre de joves violents”, assegura.

La violència psicològica i de control és la que sofreixen amb més freqüència les adolescents. Les seves parelles saben el que fan, on estan i amb qui. A més, és molt freqüent que l'agressor utilitzi el victimisme.

“La meva relació va estar marcada per maltractament psicològic, ell assenyala constantment tot el que jo feia malament”, explica Alba Macias, durant la presentació telemàtica de l'informe de Save the Children. La jove recorda que “no tenia coneixement que era una violència de gènere, estava desprotegida”. Macias es mostra convençuda que la situació pot canviar i durant el seu discurs destaca la necessitat de crear relacions sanes i saber identificar “el que és amor i el que no”.

Per això, l'organització considera necessària la prevenció de la violència de gènere en edats primerenques i demana que s'actuï des de les eines legals com la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència, la denominada Llei Rhodes. “S' hauria d'adaptar una llei que abordi la necessitat de tractar la violència en els joves”, declara Catalina Perazzo, directora d'Incidència Social i Polítiques d'Infància de Save the Children.

Entre les mesures mencionades destaquen: la implantació en els col·legis i instituts d'educació afectiu-sexual, el desenvolupament d'eines perquè les adolescents identifiquin la violència de gènere, polítiques de salvaguarda i protocols d'actuació amb una clara perspectiva de gènere.

Perazzo subratlla que “acabar amb la violència serà un llarg recorregut, i amb aquestes eines volem generar un canvi social perquè les adolescents tinguin els seus drets”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article