CulturaMENT: programació cultural per reconnectar amb la gent gran

De l’1 al 15 de novembre, una dotzena de municipis de Barcelona proposen una sèrie d’activitats artístiques dirigides a afavorir la inclusió de la gent gran amb trastorns mentals


La cultura pot ser una eina molt potent per a la inclusió social de les persones grans, especialment aquelles que pateixen algun trastorn de salut mental. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona (Diba) impulsa el projecte CulturaMENT, que de l'1 al 15 de novembre portarà una programació de diverses activitats artístiques adreçades a persones grans amb inicis de demència i als familiars i personal que en tenen cura. Hi participen una dotzena de municipis de la província de Barcelona.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és que les persones grans amb algun trastorn de salut mental puguin gaudir de moments d'interacció i relació amb la seva comunitat a través de l'art. Un fet que no només pot millorar l'estat d'ànim d'aquestes persones, ja que els hi permet tornar a connectar amb el seu entorn i incrementar les seves capacitats cognitives, sinó que també ofereix espais segurs i confortables per a les persones cuidadores.

"Quan et donen aquest diagnòstic (d'Alzheimer o qualsevol altre trastorn de salut mental) et quedes paralitzat i deixes de fer moltes coses. Quan t'ofereixen l'oportunitat d'anar al cinema o fer una visita a un museu amb aquella persona que estàs cuidant és una oportunitat de tornar a fer moltes coses que has deixat de fer", explica Teresa Pérez, psiquiatra, gestora cultural i una de les autores de l'estudi 'CulturaMENT. Cultura, Gent Gran i Demència a la demarcació de Barcelona', que ha servit de guia per a l'elaboració de la programació del projecte.

Aquest estudi, que Pérez ha elaborat juntament amb la consultora en accessibilitat Mònica Surís, ha analitzat l'oferta cultural dels municipis que formen part de la Diputació de Barcelona, per obtenir, a través d'entrevistes i enquestes, una fotografia actual de la programació artística adreçada a la gent gran amb trastorns de salut mental a la demarcació.

Les dues autores de l'estudi assenyalen que es van sorprendre per "la gran varietat d'activitats" que s'ofereixen als municipis per a aquest col·lectiu, però també apunten que a vegades són activitats que no són prou conegudes per la població dels municipis. En aquest sentit, CulturaMENT vol ser un impuls per donar a conèixer aquesta programació cultural i arribar a un públic més ampli. "Tenim un repte, però ja tenim una base important", destaca Pérez.

Una programació transversal

Aquesta primera edició de CulturaMENT comptarà amb tallers, espectacles, visites guiades i altra mena d'activitats de disciplines diverses (teatre, música, dansa, circ, museus, arts visuals, entre altres). Els municipis que hi participen són: Berga, Castellterçol, Igualada, Llinars del Vallès, Manresa, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tordera, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Totes les activitats són gratuïtes, tot i que caldrà inscripció prèvia a través dels canals que estableix cada municipi, i estan adreçades exclusivament a persones grans i les seves cuidadores. Algunes de les propostes que es podran veure en aquesta quinzena cultural formaven part ja de programes o experiències ja existents als municipis participants, tot i que també s'han dissenyat noves propostes adaptades a mida als col·lectius destinataris.

En aquest sentit, la Diba ha ofert acompanyament i suport als diversos ajuntaments, no només econòmic, sinó també formatiu i a través de recursos per als equips de recepció, educatius o d'altres àmbits dels diversos equipaments culturals que hi participen, per tal que puguin adaptar-se a les necessitats de cada públic.

El president delegat de l'Àrea de Cultura de la Diba, Joan Carles García Cañizares, destaca que una de les missions era que el projecte fos "transversal" i que hi arribés a tot el territori amb "propostes i possibilitats semblants".

A més, des de la institució també subratllen que aquesta transversalitat també es pot veure en el fet que la programació combina els casos en què la cultura ocupa els espais de la salut, com els CAP, hospitals i residències; mentre que hi ha altres en què són els usuaris de la salut que interactuen amb els espais culturals, com els museus, teatres, auditoris o sales d'exposició, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article