UNICEF demana una “distribució equitativa” de les vacunes als països d’ingressos més baixos per frenar la Covid-19

En aquests estats la taxa d’immunitzats se situa en un 4%, mentre que en els industrialitzats s’enfila al 60%


UNICEF ha insistit aquest dimecres en la necessitat de garantir una “distribució equitativa” de les vacunes als països d'ingressos més baixos per poder frenar la pandèmia de la Covid-19.

L'entitat ha denunciat que mentre en aquests estats la taxa d'immunitzats se situa en un 4%, en els països més industrialitzats la mateixa xifra s'enfila fins un 60%. Segons l'organització, acabar amb aquestes desigualtats és una de les “claus” per acabar també amb el coronavirus. De fet, tot i que la situació epidemiològica ha millorat darrerament a Catalunya, encara hi ha llocs on està lluny de fer-ho.

Així ho ha afirmat la responsable de programes d'UNICEF Espanya, Blanca Carazo, que també ha alertat que si no es treballa per facilitar vacunes als estats que més ho necessiten, s'estarà posant la resta de la població “en perill”. “Ho vam veure amb el brot de l'Índia, poden aparèixer noves variants contra les quals les vacunes no siguin efectives i hàgim de tornar a la casella de sortida”, ha assenyalat.

Per això, Carazo ha posat sobre la taula el contrast existent entre països, així mentre a llocs com Mali (1,6%) o Haití (0,7%), la vacunació no arriba ni al 2% de la població, a Espanya aquesta se situa pràcticament al 80% amb dosis disponibles per a tots aquells que es vulguin immunitzar de la Covid-19.

Per això, ha apuntat que s'han de produir les dosis suficients, però també que arribin “a tot arreu”, també en aquelles zones de més difícil accés. A més, ha assegurat que allò “que salva vides no és la vacuna, sinó la vacunació”, afirmant que és igual d'important tenir dosis, com tota la logística que suposa administrar-les.

Precisament, UNICEF forma part del mecanisme COVAX, que permet que els països d'ingressos mitjans i baixos accedeixin a les vacunes contra la Covid-19. El pediatre i investigador d'ISGlobal, Quique Bassat, ha apuntat que cal reclamar als polítics “nacionals i europeus” que facin complir les promeses i que s'analitzi “qui ha acaparat les vacunes”.

Bassat s'ha mostrat especialment preocupat per continents com l'Àfrica, on només hi ha un 5% de la població “correctament vacunada” amb la pauta completa. També ha estat crític amb el subministrament de la tercera dosi, la qual si bé s'ha demostrat que és necessària per persones malaltes amb el sistema immunitari afectat, “no hi ha evidència” pel que fa a la resta. “No he vist la justificació científica que avali la necessitat, ja s'ha anunciat, però reclamaria que no es baixi límit d'edat”, ha afegit.

El llegat de la pandèmia de la Covid-19

Després d'un any i mig de pandèmia, un altre dels efectes col·laterals de la Covid-19 ha estat la crisi social, que afecta sobretot aquells col·lectius més vulnerables, com per exemple els infants. “Han patit molt i encara pateixen. La pandèmia ha esquitxat la vida dels infants de forma global”, ha recordat la coordinadora d'UNICEF Comitè Catalunya Quima Oliver.

Oliver ha subratllat que el llegat d'aquests fets es veu reflectit en diverses dades, com per exemple que més d'un 36% dels infants i adolescents es troben en risc de pobresa i exclusió, que el 16,5% dels joves deixen d'estudiar abans d'hora, i també que 1 de cada 7 joves al món té un problema de salut mental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article