L’Observatori Contra l’Homofòbia exigeix explicacions per la denúncia d’un diagnòstic mèdic homòfob a un CAP

En una visita ginecològica van diagnosticar “conducta homosexual d’alt risc” a l’exjugadora d’hoquei Teresa Bernadas


L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha exigit “responsabilitats polítiques” al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i ha demanat que comparegui urgentment per donar explicacions sobre la denúncia que ha interposat l'exjugadora d'hoquei patins Teresa Bernadas contra un CAP de Vic.

Segons va fer públic ella mateixa, en una visita ginecològica li van diagnosticar “conducta homosexual d'alt risc”. L'ICS ja va demanar perdó a l'exportera del Club Patí Voltregà i de la selecció espanyola i s'ha compromès a revisar el funcionament de l'aplicació mèdica dels estàndards internacionals del sistema de codificació de procediments “per valorar si són correctes o caldria introduir-hi modificacions”.

L'OCH ha denunciat a través de les xarxes socials que és “absolutament estigmatitzant i contrari als protocols de l'OMS i a la llei 11/2014” que es pugui fer un diagnòstic sobre l'“homosexualitat d'alt risc”. Per això, exigeixen responsabilitats polítiques al conseller de Salut, així com també als anteriors responsables de la conselleria, i insten els grups polítics a demanar la compareixença urgent del conseller.

L'exjugadora d'hoquei Teresa Bernadas va fer públic a través del seu compte de Twitter que, en una visita ginecològica a un CAP de Vic, li van diagnosticar “conducta homosexual d'alt risc”. Bernadas va tramitar una denúncia administrativa a través del Servei d'atenció a la diversitat sexual i identitats de gènere d'Osona.

El Síndic investiga els fets

D’altra banda, el Síndic de Greuges ha obert una investigació d'ofici pel diagnòstic que va rebre Bernadas. Per això, s'ha posat en contacte amb l'Institut Català de la Salut (ICS) per demanar informació sobre el cas, les mesures adoptades per esmenar els paràmetres de l'aplicació mèdica i les propostes per evitar que es repeteixin fets com aquests, així com les accions endegades tant cap a la víctima com cap al personal del centre.

L'ens recorda que la condició sexual no pot ser un diagnòstic de salut. També s’ha adreçat al Departament d'Igualtat i Feminismes per demanar informació sobre l'actuació davant de la denúncia presentada per la víctima.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article